Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene manje rade

Manje kućanskih poslova, veća tjelesna težina? Da, istina je

kućanski poslovi, pranje suđa, peglanje, usisavanje, muškarci, žene, mario valentić, Mirna maras valentić (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
06.03.2013.
u 13:50

Neminovno je da više sjedenja na kauču ispred televizora pa i na poslu dovodi do promjene tjelesne strukture i porasta težine

Nedostatak tjelesne aktivnosti vodi debljanju. Isto tako manjak kućanskih poslova kao jednog oblika fizičke aktivnosti znači smanjenje kalorijske potrošnje, odnosno veću pohranu energije u masno tkivo. A žene su u posljednjih 50 godina smanjile kućanske poslove gotovo za pola, otkrilo je istraživanje sveučilišta Južna Karolina u Kolumbiji.

U brojkama to izgleda ovako

Žene su 1965. prosječno trošile 25,7 sati tjedno na spremanje, kuhanje i pranje rublja, a pred televizorom su provodile osam sati. U prvom desetljeću 20. stoljeća obavljanje kućanskih poslova spalo je na 13,3 sata tjedno, a sjedenje pred TV-om povećalo se na 16,5 sati. Veliko smanjenje potrošnje energije, smatraju znanstvenici, bez znatnog smanjenja unosa hrane koje se nije dogodilo kod mnogih se pretvorio u višak kilograma.

Voditelj istraživanja Edward Archer govori da se čišćenjem kupaonice potroši 200 kalorija, usisavanjem prosječno 240 kalorija. Međutim, nije čak ni problem to što su se poslovi prepolovili koliko to što su postali lakši. Rukovanje usisavačem postalo je lakše, da ne spominjemo perilicu za rublje ili suđe ili postojanje električne sjeckalice za povrće.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije