Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Krumpir pomaže u liječenje čira na želucu

\'krumpir sn-b.damis-070602\'
Arhiva VL
12.08.2012.
u 16:32

Krumpir pomaže kod liječenja čira na želucu, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru...

 

Molekule iz krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterija koje žive u želucu i uzrokuju čir na želucu ili žgaravicu. No za razliku od antibiotika, bakterije ne mogu razviti otpornost na \"krumpirov sok\", a on ne uzrokuje ni nikakve nuspojave. Znanstvenici se nadaju da će se \"sok\" uskoro korisiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani.

 Postupak za izdvajanje molekule patentiran je s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.

- Naša znanstvenica na nedjeljnom je ručku čula da je baka koristila krumpir za liječenje čira želuca. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krumpira i počela ih testirati u laboratoriju - kazao je mikrobiolog Ian Roberts, te dodao:

- Kada sam prvi put čuo za ideju moram priznati da sam bio malo skeptičan. No, istovremeno nisam bio iznenađen - puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći - objasnio je.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
12:07 13.08.2012.

Isprobala bih ali niste opisali kako.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije