Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSSIER XXL

Kennedy i Lincoln – sudbinske veze ili izmišljotine?

'lincoln4_nnn_unu_010713'
Foto: ''
1/3
18.07.2013.
u 17:00

Pobijena teza: 
Dokumenti su pokazali da Lincoln nije imao tajnika Kennedyja

Naoko zapanjujuće sličnosti i koincidencije u životima i političkim karijerama Abrahama Lincolna i Johna Kennedyja, dvojice ubijenih američkih predsjednika, gomilaju se već desetljećima i u međuvremenu su postale dio američkog političkog folklora. Nitko ne zna kako je sve to krenulo, tko je prvi počeo povezivati čudne činjenice o dvojici predsjednika.

Iako ima nekih podudarnosti, mnogo je toga izmišljeno, a čitav niz povjesničara i istraživača već desetljećima radi na tome da dokazima i dokumentima pobiju neke od ovih tvrdnji.

Tako su povijesni dokumenti pokazali da Lincoln nikada nije imao tajnika koji se zvao Kennedy. Oni tvrde i da bi se sličnih zapanjujućih podudarnosti moglo naći bezbroj uspoređujući i druge američke predsjednike međusobno. Napominju da su Amerikanci kao nacija skloni vjerovati raznoraznim pričama iz domene političkoga folklora. Tako se uoči svakih izbora redovito priča o komadu ženske odjeće, točnije o suknjama čija dužina navodno određuje koja će stranka imati predsjednika u Bijeloj kući. U godini u kojoj su u modi duže suknje strožeg kroja sigurno pobjeđuju republikanci, a moda koja diktira kraće lepršavije suknjice donosi pobjedu demokratima.

U svakom slučaju treba napomenuti da su još dvojica američkih predsjednika život skončala nakon atentata. Nakon samo pet mjeseci provedenih u Bijeloj kući početkom srpnja 1881. godine duševni bolesnik pucao je na predsjednika Jamesa Abrama Garfielda koji je umro dva i pol mjeseca potom.

Predsjednika Williama McKinleya ustrijelio je jedan anarhist na otvaranju sajma u Buffalu u rujnu 1901. godine. Umro je osam dana poslije.

Ima i nekih drugih zanimljivosti vezanih za američke predsjednike. Znamo da su bila dva Roosevelta, no manje je poznato da su bila i dva Adamsa, dva Johnsona i dva Harrisona. Iako je Barack Obama 44. predsjednik, tu su funkciju zapravo obnašala samo 43 čovjeka. Grover Cleveland bio je 22. i 24. predsjednik i jedini koji je odslužio dva mandata a da nisu bila uzastopna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije