Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROKER POD MASKOM

Jedan od najvećih krivaca za svjetsku krizu plovi Jadranom

john devaney (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
11.08.2013.
u 09:15

Devaney nije nikada bio iza rešetaka iako je protiv njega vođeno nekoliko istraga. Izgubio je pola bogatstva, sada ima ‘samo’ 130 milijuna dolara

Kupači pokraj luke na otoku Drvenik Veli u blizini Šolte bili su vjerojatno prilično začuđeni kada su na jahti opazili zamaskiranog jahtaša koji s maskom preko lica, sunčanim naočalama i kapi šilterici silazi s broda na kopno. No vjerojatno im ni na kraj pameti nije bilo da je riječ o multimilijarderu, jednoj od najodgovornijih osoba za globalnu krizu i recesiju koja pet godina potresa cijeli svijet.

Izgubio avion, umjetnine...

Naime, na jahti Dorothy Ann, nazvanoj prema njegovoj majci, odmara se u Hrvatskoj John Devaney, četrdesetdvogodišnji burzovni mešetar kojega je časopis Time uvrstio na listu 25 najodgovornijih ljudi za nastanak svjetske krize. Smjestili su ga na osamnaesto mjesto liste, a prema sudu analitičara Timea, Devaney je na jednoj stepenici više od Bernieja Madoffa koji zbog “Ponzi sheme”, u kojoj su prevarene tisuće ulagača, guli zatvorsku kaznu.

Za razliku od Madoffa, Devaney nije nikada bio iza rešetaka, iako je protiv njega vođeno nekoliko istraga, no očito je stvari uspio dobro posložiti s pravne strane. Ipak, ne može se reći da nije “nastradao”. U trenutku urušavanja njegova investicijskog fonda 2008. godine ostao je bez privatnog mlaznog zrakoplova vrijednog 36 milijuna dolara, helikoptera od deset milijuna dolara, kolekcije umjetnina od 46 milijuna, nešto veće jahte “Positive Carry” koja je u tom trenutku vrijedila oko 22 milijuna dolara... Devaneyev osobni gubitak iznosio je u tome trenutku oko stotinu milijuna dolara.

Uložite, sigurno gubite

– Jahta Dorothy Ann jedina je igračka koju sam uspio spasiti, ustvrdio je prije godinu dana novinarima Wall Street Journala. Životnu priču ovaj je mešetar na burzi počeo 1999. kada je u 29. godini života osnovao vlastitu brokersku kuću koja je uskoro počela trgovati s oko milijardu dolara dionica na mjesec. Ulagačke sheme koje je razvio bile su iznimno složene i vrlo rizične. Pažljivi bi ulagač i dobar financijski analitičar dubljom analizom shvatio da su one legalno složene, ali tako da ulagači prije ili kasnije izgube novac.

– Korisnici bi trebali biti idioti da uđu u ovu igru i posude novac po ovim kreditnim uvjetima, no to nam je bio jedan od najbolje prodavanih financijskih proizvoda – ustvrdio je Devaney u Wall Street Journalu. On već sada ima novu tvrtku kojom obrće nekoliko stotina milijuna dolara na mjesec.

– Meni je suđeno da budem multimilijarder – ustvrdio je Devaney koji prema procjenama sada ima tek upola manje bogatstvo nego što je imao na vrhuncu svog bogatstva – sada ima oko 130 milijuna dolara.

>> Sjećate li se Madoffa? Evo što radi na odsluženju zatvorske kazne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije