Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava hrana

Hrana s malo masti pruža i malo užitka za nepce

hrana
Arhiv VL-a
18.04.2010.
u 09:37

Jedan gram masti sadrži dvostruko više kalorija od grama ugljikohidrata, stoga nije čudno da premasna prehrana dovodi do velikog viška kilograma

Često se postavlja pitanje je li hrana s malo masti nužno i zdrava. Ne mora biti. Osim postotka masti, vrijednost prehrambenog proizvoda očituje se i u omjeru drugih sastojaka. Osim toga, nizak udio masti ne znači da je proizvod i niskokaloričan. Naprotiv, takvim se proizvodima obično dodaje dosta šećera.

Odlučite li se iz dijetalnih ili zdravstvenih razloga za low fat prehranu, važno je obratiti pozornost na pravilan unos ostalih tvari.

Prihvaćanje prehrane sa smanjenim postotkom masti ima mnoge prednosti za vaš organizam. Bolje zdravlje i gubitak kilograma dovoljni su razlozi. Visok unos masnoća u organizam i debljina kao rezultat odgovorni su za velik broj bolesti modernoga doba: visok kolesterol, probleme sa srcem, probavne smetnje, dijabetes i rak. Prehrana sa smanjenim unosom masti može smanjiti, ako ne i ukloniti ove probleme.

Po čemu se low fat dijeta razlikuje od mnoštva drugih redukcijskih dijeta? Za početak, jedan gram masti sadrži dvostruko više kalorija od grama ugljikohidrata, stoga nije čudno da premasna prehrana dovodi do velikog viška kilograma. Zatim, ljudsko tijelo sposobno je stvoriti određene zalihe ugljikohidrata i bjelančevina, ali kada je riječ o mastima – granice ne postoje! Jednom stvorena stanica masti nikada ne nestaje; u najboljem slučaju može se samo smanjiti.

Pokusi sa skupinama dobrovoljaca pokazali su da je skupina koja je doručkovala obrok bogat masnoćama prije posegnula za dodatnim prijepodnevnim obrokom od skupine koja je za doručak dobila samo žitarice i tost, iz čega se može zaključiti da low fat obroci smanjuju osjećaj gladi.

Ljudskom su organizmu ipak potrebne masnoće kako bi normalno funkcionirao, stoga nutricionisti preporučuju da 20 do 30 posto dolazi iz masti da 2-3 grama masti dolaze na svakih 100 kalorija.

Neki se low fat proizvodi ne mogu pohvaliti punim, tj. ispunjavajućim okusom, zbog čega posežemo za dvostrukom količinom namirnice. Ipak, postoje brojni low fat recepti koji ujedinjuju dobar omjer hranjivih tvari i izvrstan okus. Potrebno je samo malo truda.

Savjeti za početnike

  • umjesto prženja i pohanja, obroke pripremajte kuhanjem, kuhanjem na pari, pripremom u voku, pečenjem u pećnici s vrlo malo ulja
  • smanjite porcije
  • povećajte unos voća i povrća te žitarica – to je prirodna low fat hrana
  • odustanite od teških umaka – kuhano povrće jedite uz lagani umak od low fat jogurta
  • opskrbite se kvalitetnim "non stick" posuđem (kupite wok) koje omogućava pripremu ukusne hrane s vrlo malo masnoća
  • pojačajte upotrebu biljnih začina koji će "pojačati" okus
  • maslinovo ulje ima prioritet nad drugima
  • kupujte low fat mlijeko i mliječne proizvode.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije