Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Zračna luka je tu, metroa ili lake željeznice nakon 40 godine nigdje

aerodrom Pleso
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
29.02.2016.
u 17:00

Lakotračne željeznice i kongresnog centra, koji su predstavljani kao oblici međunarodnog jačanja i povezanosti Zagreba, još nema ni u povojima

Više od 40 godina Zagrepčanima se obećava podzemno-nadzemna kombinacija javnog prijevoza. Nekad se naziva metro, nekad lakotračna željeznica.

Kroz godine napravljen je cijeli niz prometnih studija, sličnih, ali ipak različitih varijacija na temu, ovisno o tome tko je autor studije. Gradonačelnik Milan Bandić u aktualnom je mandatu više puta najavio da će na Jelačić-placu u zadnjoj godini ovoga mandata biti ukopana lopata za prvu stanicu metroa koji će povezivati srce grada sa Zračnom lukom Zagreb. Nije jasno prema kojem projektu, jer jedan od postojećih predviđa prugu do zračne luke, ali od Glavnog kolodvora.

Zračna je luka proširena, radovi na njoj bit će gotovi do kraja godine, novi terminal je dobio i novo ime po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a metro se nije maknuo dalje od sedamdesetih kada je rođena ta ideja.

Od ideje se nisu maknuli ni ostali kapitalni projekti koji su pratili ideju o širenju aerodroma i jačanju međunarodnog prometa. Tako je i kongresni centar, koji je slijedio ideju o međunarodnoj povezanosti Zagreba, a posljedično i mjesta poslovnih susreta, ostao na ideji.

Vodila se bitka o tome hoće li biti u Pierottijevoj, nezgodnom mjestu za prometnu komunikaciju s Plesom, ili na Zagrebačkom velesajmu. No, opet, zračna luka je tu, a kongresnog centra još uvijek nema nigdje. I metro / lakotračna željeznica i kongresni centar, uz tunel kroz Medvednicu, bili su kapitalni projekti političkog programa aktualnoga gradonačelnika pa bi bilo dobro da im svoj obol da barem otvaranjem gradilišta, ako već sam sebi nije dao šansu da reže vrpce na otvaranjima.

I njegova se imenjaka Amruša pamti po fontanama na Zrinjevcu i javnom zahodu “amruševcu” na glavnom trgu. Slične su asocijacije i na aktualnog Milana, no Amruš je zadužio grad i uvođenjem javne rasvjete na ulice. Bandić bi trebao biti pošten prema sebi, ispuniti obećanje prema građanima i početi realizirati ideju koja se kuha više od 40 godina.

Komentara 38

DU
Deleted user
17:32 29.02.2016.

Pa što nije zadnje najavio tramvaj do zračne luke?? Hahaha!!

I9
ivan.994
17:40 29.02.2016.

Zašto novinari uporno krivo izvještavaju da je samo novi terminal nazvan po Franji Tuđmanu kad u odluci Vlade jasno piše da ime mijenja cijela zračna luka, "Zračna luka Franjo Tuđman"?

KA
kapelica
18:55 29.02.2016.

A kako bi preživjeli ovi iz taxi zagreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije