Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2016. u 18:00

Pitanje je vremena kada će gradske vlasti omogućiti i liječenje u bolnici koju su ovdje predvidjeli prije puno godina. To je jedino što fali

Spavaonica.

Prva asocijacija kada netko spomene Novi Zagreb. Još uvijek ovoga pedesetogodišnjaka poneki opisuju tom rječju koja se duboko upisala u svijest Zagrepčana.

No, dio Zagreba južno od Save nije to već dugo. Kvartovi u koje se nekad dolazilo samo prespavati sada su puni života, a njegovi stanovnici i sami će potvrditi da gotovo za ništa ne moraju prelaziti veliku rijeku koja dijeli naš grad. Novi Zagreb postao je pravi grad u gradu. Uvjerila sam se u to tek kada sam i sama postala stanovnica dijela grada koji sam do tada smatrala betonskim i bez duše.

No, simpatičnost baš svakog kvarta otkrije se tek kad kroz njega prošetate. Od njegovog najistočnijeg dijela, Jakuševca, gdje se tri puta tjedno na sajmu koji postoji gotovo koliko i sam Novi Zagreb pronalazi tolika raznolikost, zbog čega je na Hreliću užitak gledati kako savršeno funkcioniraju različiti slojevi ljudi. Tržnica u Utrinama pravi je novozagrebački Dolac, a Zapruđe i Središće daju stanovnicima i izletište koje mogu pronaći samo tamo - jezero Bundek. Imamo i najveći zagrebački muzej, hipodrom na Kajzerici, a Lanište je ugostilo i najveću zagrebačku dvoranu koja se vidi iz svih dijelova grada.

Puno toga je “naj” u Novom Zagrebu, pa i kod kvartova koji (još) nemaju pristup tramvaju. Dugave, Travno i Sloboština mogu se pohvaliti najugodnijim kvartovskim lokalima i okupljalištima. Tu su i knjižnice, kulturni centri, no i pregršt zelenila na rubnim dijelovima, gdje se može prošetati do jedne od najstarijih zagrebačkih crkava - one u Odri.

Imamo i novozagrebačku katedralu - veliku crkvu u Sigetu, u koju karizmatični franjevci privlače i ljude iz cijelog svijeta. Potencijal Novog Zagreba otkrila je i država pa je ovdje usmjerila poticajnu stanogradnju. Razvija se i poslovna zona, koja je promijenila smjer migracija zbog posla. Pitanje je vremena kada će Novozagrepčanima gradske vlasti omogućiti i liječenje u bolnici koju su ovdje predvidjeli prije puno godina. To je jedino što fali.

Komentara 26

EL
EldersRealm
21:45 02.05.2016.

Sve navedeno u tekstu stoji, ali trebala je autorica navesti i zadnji kvart koji jos funkcionira kao spavaonica i upravo zbog toga je sad postao skoro pa najpozeljniji za stanovanje. Sopot. Miran kvart, bez kafica u centru kvarta i sa velikom brojem djecjih igralista i parkova, kvart u kojem su skola i vrtici smjesteni centralno, pa skolarci ne moraju prelaziti prometne ceste da dodju kuci. Jos ako ove godine obnove sportsko rekreacioni centar, Sopot zbog svojeg centralnog polozaja u Novom Zagrebu, blizine Bundeka, Avenue Malla i odlicne povezanosti autobusima i tramvajem profilira se kao najpozeljniji kvart za stanovanje (mozda je samo Sredisce ispred Sopota).

JO
jomic2
19:55 02.05.2016.

@Hrabraja, 2000. bdp u Zagrebu je bio 8 tisuća eura po glavi stanovnika, rađalo se 7500 djece, radilo 315 tisuća ljudi, nezaposlenost bila 13 posto, danas 2016. bdp iznosi 18500 eura po glavi stanovnika, rađa se 8300 djece, radi 400 tisuća ljudi, a nezaposlenih je 8 posto. Zagreb nikada u svojoj povijesti nije bio bogatiji nego što je danas.

KA
kažemja
19:33 02.05.2016.

Potpisujem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije