Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova investicija Grada

Pothodnici više neće biti nužnici – svi će dobiti kamere

12.05.2014., Zagreb - Pothodnici grada Zagreba.  Pothodnik u Selskoj ulici.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
08.02.2017.
u 16:48

Kako bi se stalo na kraj devastaciji, iz Grada su najavili postavljanje sigurnosnih kamera u baš sve zagrebačke pothodnike.

Derutni, zapušteni, oronuli, išarani... Posljednja su rupa na svirali u gradu, uništeni do te mjere da su iz njih pobjegli čak i svirači koji su zadnji tamo obitavali pokušavajući zaraditi koju kunu od sve manjeg broja prolaznika.

– Draže nam je pretrčati cestu nego ulaziti unutra. Mračno je, vlažno, smrad je grozan... Jezivo je, pogotovo po mraku – rekli su građani koji ne kriju da pothodnici sve manje služe svojoj originalnoj svrsi pa je došlo do toga da se rjeđe koriste kao sigurni prolazi ispod cesta, a češće kao zamjena nekome za toalet kada “zagusti“. Vandaliziranje pothodnika tu ne staje pa se tako redaju i slučajevi trganja, razbijanja, šaranja...

Da crtanju, ne škrabotinama

Kako bi se stalo na kraj devastaciji, iz Grada su najavili postavljanje sigurnosnih kamera u baš sve zagrebačke pothodnike.

– To je jedini način da se spriječe vandalizam i delinkvencija. Stručnjaci će kamere postaviti tako da će se moći vidjeti svatko tko bilo što i pomisli napraviti, a ako netko na bilo koji način uništi pothodnik, moći ćemo ga identificirati – rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Najavila je kako se neće štedjeti na kamerama kao ni na uređenju pothodnika, a za njihovo će postavljenje biti nadležan Gradski ured za izgradnju.

Čini se kako su ideju brzo prihvatili i građani kojima je želja da se opet udahne život pothodnicima diljem grada, u Novom Zagrebu, Vrapču, Gajnicama, Folnegovićevu naselju... Još se, kažu, sjećaju kako su tamo bili otvoreni kafići, trgovine, mali obrti, a onda je sve propalo. Dijelom je za to kriva kriza, no građani ističu kako veći dio odgovornosti snose ljudi.

– Istina je da se kaže da sila Boga ne moli, ali nije red obaviti nuždu na javnom mjestu – zaključio je umirovljenik Ilija te dodao kako bi i on radije pretrčavao cestu umjesto da ide u pothodnik, samo da ga noge ne bole. Građani su se požalili i na grafite koji su također veliki problem.

– Lijepo je vidjeti urednu sliku, ali one “škrabotine“ su samo pokazatelj nedostatka kulture – napomenula je pak Zagrepčanka Štefica Kovačić koja je pozdravila postavljanje kamera i rješavanja problema delinkvencije, no istaknula je i kako to nije dovoljno za obnovu pothodnika.

Rješava se i pitanje rampi

Osim što ih uništavaju delinkventi, nagriza ih i zub vremena. Već se na prvi pogled može vidjeti u koliko su lošem stanju, od toga da prokišnjavaju do uništenih stepenica. U većini ne funkcionira odvod pa se skuplja voda i uopće nisu upotrebljivi kada pada kiša. Stoga građani apeliraju na potpuno uređenje pothodnika, a iz Grada najavljuju kako je prvi korak stavljanje u funkciju rampa za osobe s invaliditetom. Za njihovo korištenje sada je potreban ključ, no već je godinama problem što se do njega ne može doći. Stoga je sada pročelnica Višnja Fortuna najavila da će svi kojima je to potrebno rampe moći koristiti bez spornog ključa.•

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
23:36 08.02.2017.

Sad će pred izbore obećat svašta. Lažu i mažu.

Avatar comandante
comandante
06:48 15.02.2017.

halo Big kako brat? imam povoljno kamere.....

GU
gulogulotasmania
23:18 08.02.2017.

Da je to normalna država svaki podhodnik bi imao kenjaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije