Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kralj lutaka u etnografskom

Pogledajte senzacionalnu kolekciju s darovima kraljeva, prinčeva, predsjednika...

lutke etnografski
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/7
25.03.2016.
u 18:00

Hrvat koji je emigrirao u Argentinu pisao je svjetskim državnicima koji su uzvraćali paketima s primjercima u autentičnim nošnjama. Najstarija je iz 1961. od prve dame Meksika, stigle su i od pape Pavla VI. i Dalaj-Lame XIV. Lutku nije poslala samo kraljica Elizabeta

Lutke je na dar dobio od predsjednika, prvih dama, kraljeva, kraljica, prinčeva, princeza, premijera, veleposlanika, gradonačelnika, pa čak i od tadašnjeg pape Pavla VI. i Dalaj-Lame XIV.

Hrvat iz Argentine Ljeposlav Perinić, prozvan Kraljem lutaka, slao je od 1962. do 1991. pisma brojnim svjetskim državnicima te ih je zamolio na dar lutku koja se odjećom i opremom prepoznaje kao predstavnica neke države, regije ili kulture. Većina mu je odgovorila pismom i lutkom u paketu, tako da ih je u 30-ak godina skupio više od 350.

I političko značenje

I pisma i lutke danas su dio zbirke Perinić u kojoj se nalazi čak i odgovor britanske kraljice Elizabete II. – da podržava projekt, ali da ne daje darove ljudima koje nije osobno upoznala.
– Lutke i pisma imaju veliko kulturološko, društveno i političko značenje, a osim materijalne vrijednosti, treba naglasiti i važnost priče koja stoji iza njih – objašnjava Tea Rittig Šiško, kustosica izložbe koja je do 1. travnja otvorena u Etnografskom muzeju.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ljeposlav Perinić rođen je 1922. u Splitu, do Drugog svjetskog rata živio je u Zagrebu, a onda emigrirao u Argentinu, gdje je i preminuo 2005. Nakon brojnih izložbi po svijetu, svoju je zbirku 1992. darovao Gradu Zagrebu te je odlučeno da će biti pohranjena u Etnografskom muzeju.

– Zbirka je inače na čuvanju, a sada je izloženo 50-ak najatraktivnijih lutaka, i to s ciljem promocije online kataloga koji je objavljen na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku – kaže Tea Rittig Šiško.

Lutke su različitih oblika i veličina, neke su rađene ručno, a neke industrijski i od raznih su materijala – tekstila, kože, slame, drveta, keramike, gipsa, plastike... Svaka je lutka odjevena u autentičnu nošnju, a najstarija je dobivena na dar 1961. godine od prve dame Meksika.

Nedostaje Australija

Australija je jedini kontinent s kojeg nedostaje lutka, no odlučeno je da se zbirka zatvori i nije je više moguće nadopunjavati. Ipak, slijedeći primjer svoga oca, Zdravka Teresa Perinić de Bellofatto nastavila je u Argentini skupljati lutke davši svojoj kolekciji ime “Zbirka lutaka Perinić – 21. stoljeće”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije