Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva svetog Marka

Orgulje od 450.000 € pravi hit

09.06.2016., Zagreb - Pavao Masic, orguljas crkve svetog Marka. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
29.06.2016.
u 15:59

Radi popularizacije orgulja prije tri godine je pokrenut festival u sklopu kojeg se ove godine održava sedam velikih koncerata od svibnja do listopada.

Koncert traje, publika oduševljeno sluša, glazbenik nakon izvedbe dobiva gromoglasan pljesak i poziv na bis. Scena kao na velikim koncertima popularne glazbe, ali u – crkvi. A glazbena zvijezda orguljaš. Može se to vidjeti nakon svakog koncerta u crkvi svetog Marka. Ondje se, naime, održava treći festival Orgulje Svetog Marka, i to u znaku pete obljetnice postavljanja novih orgulja u crkvu.

– Danas to nije više samo liturgijski instrument, već su sve popularnije za održavanje koncerata – objašnjava Pavao Mašić, glavni orguljaš crkve svetog Marka, u kojoj je upravo uz nove orgulje procvala glazbena scena pa se tako svake nedjelje nakon mise u 11 sati održava koncert po uzoru na velike svjetske crkve.

Stari je instrument iz 30-ih godina te je bio u lošem stanju. Stoga su u Zagreb iz Njemačke prije pet godina stigle nove, 450.000 eura vrijedne orgulje izrađene u jednoj od najkvalitetnijih svjetskih radionica Eisenbarth. Riječ je o složenom instrumentu koji impresionira veličinom, a zove se i kraljicom glazbala. Nove su orgulje postavljene u povijesno kućište iz 19. stoljeća, a održavaju se jednim servisom godišnje.

– Na jugu Hrvatske su najčešće pjevne talijanske orgulje, a na sjeveru oštre njemačke. Ipak, mi smo se odlučili za nazalne francuske orgulje kakvih nema u Hrvatskoj kako bismo proširili raznolikost i popularizirali nove stilove – kaže Mašić te dodaje kako je radi popularizacije orgulja prije tri godine i pokrenut festival u sklopu kojeg se ove godine održava sedam velikih koncerata od svibnja do listopada.

– Svake godine pomno slažemo repertoar i dolaze nam velika glazbena imena – govori Mašić te ističe kako je koncerte na novim orguljama prepoznala i publika, pa su uvijek puni. Sljedeći besplatni koncert večeras je u 19.30 sati, a nastupa Željko Marasović, Hrvat s američkom adresom koji će se sa zagrebačkom publikom susresti nakon 30 godina.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije