Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstori TV

Budući dimnjačari, staklari i fasaderi vode svoju televiziju

03.02.2017., Zagreb - U Obrtnickoj i industrijskoj graditeljskoj skoli, profesorica Silvia Vladic Vrban i ucenici pokrenuli skolsku televiziju Majstori TV.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
07.02.2017.
u 15:12

Pod imenom “Majstori TV” vode prvu televiziju jedne obrtničke škole u Hrvatskoj, a sada slave svoj prvi rođendan

Nikolina Šimić uči za staklarku, Matea Jurkin za pismoslikaricu, a Luka Brkić, Robert Hrgetić i Leonardo Vitković bit će dimnjačari, no nakon nastava u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi, nalaze se u studiju s još 10-ak kolega i snimaju, montiraju, odlaze na terene, emitiraju uživo... Oni, naime, pod imenom “Majstori TV” vode prvu televiziju jedne obrtničke škole u Hrvatskoj, a sada slave svoj prvi rođendan.

Motivacija za školovanje

– Oduvijek su me zanimali mediji, ali nisam se nadao da ćemo o tako nečemu učiti u školi – rekao je Luka Brkić, učenik drugog razreda te glavni urednik televizije. Kada se prvi puta uključio u njezin rad nije znao baš ništa o televiziji i snimanju baš kao ni njegovi kolege, priznaje. Dapače, s obzirom na to da su svi majstori, bilo im je lakše urediti studio nego snimati, no uspjeli su skupiti donaciju i za kameru. Stajala je 18 tisuća kuna i najvrednije je što za sada imaju, a prva lekcija s njom nije bilo snimanje nego “pazi da ti ne padne“. Sada su već maheri u poslu pa bez problema sami rade materijal koji emitiraju na internetu, a osim gledatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, zabilježili su i jednog iz Mozambika. Svemu što znaju naučila ih je profesorica hrvatskog Silvia Vladić Vrban koja je i diplomirana novinarka te je godinama radila na televiziji.

– Dugo mi je bila želja pokrenuti nešto ovako, no postoje mnoge predrasude vezane uz obrtničke trogodišnje škole. Mnogi misle da učenici nisu zainteresirani za dodatni rad i ponosna sam što smo razbili predrasude i pokazali da i učenici trogodišnjih škola mogu puno toga napraviti i izvan svojih zanimanja ako ih se motivira – rekla je profesorica te dodala da je najponosnija kada dodatni rad nekoga motivira na daljnje školovanje.

Postali su “poznati“

– Nisam nikad mislio da bi me ovako nešto zanimalo, no onda sam jednom slučajno došao na snimanje, uzeo kameru i shvatio sam da sam talentiran – kroz smijeh je rekao Robert Hrgetić, sada glavni snimatelj na televiziji. Teme kojima se televizija bavi vezane su uglavnom uz školstvo, a osnovali su i udrugu pod nazivom Media talenti pa jednom tjedno održavaju radionice za osnovnoškolce. A hvale se kako su već postali i “poznati“.

– Zvao me prijatelj iz djetinjstva, da me vidio na televiziji – rekao je Luka Brkić, na što je Nikolina Šimić zaključila kako je njoj isto rekla susjeda, ali i zubarica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije