Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noćna eksplozija

Šefu ‘Carpe diem’ vatra progutala terasu kafića

požar
24.01.2014.
u 21:45

Požar je počeo od lampe, a onda je eksplodirao plin, kaže Josip Ćurković

Požar, a potom i eksplozija uzdrmali su u petak ujutro stanovnike Kvatrića.

Plamen je zahvatio zatvorenu terasu kafića “Požuri polako” pola sata poslije ponoći na Kvaternikovu trgu, kako za sada stvari stoje, zbog kvara na instalacijama.

– Nema govora o nekakvoj bombi ili nečemu sličnom. Sve je počelo od lustera koji se zapalio, a požar se potom proširio na ostatak terase odnosno šatora. Potom je eksplodirao plin, jer imamo bocu na terasi – kaže suvlasnik kafića “Požuri polako” Josip Ćurković Ćos, inače poslovni partner Nenada Šepaka i, među ostalim, suvlasnik popularnog hvarskog “Carpe diema” i zagrebačkog “Kvaka” udaljenog stotinjak metara od mjesta na kojem je izbio požar.

– Taj šator i tu terasu nismo ni osiguravali, a ovim požarom nastala nam je šteta od 20.000 eura. Srećom, kafić je bio zatvoren od 23 sata pa nitko nije mogao stradati. Iako, neki ljudi prolazili su ispred i vidjeli da se plamen širi po šatoru. Nisu mogli ništa nego gledati kako guta sve pred sobom – zaključio je Ćurković.

Policija tvrdi da do požara nije došlo ljudskim faktorom odnosno da plamen nije podmetnut. Nije jasna jedino eksplozija koja je uzdrmala Kvatrić. Naime, stručnjaci za plin i plinske boce tvrde da je gotovo nemoguće da dođe do eksplozije plinske boce.

– Plin bi iscurio iz boce prije nego što bi se poklopili uvjeti za eksploziju. Ako eventualno dođe do curenja plina u nekoj zatvorenoj prostoriji, onda može doći do eksplozije, a to se često događa u kućanstvima – rekao je jedan od stručnjaka s kojima smo razgovarali.

– Omjer za eksploziju mora biti šest do dvanaest posto plina, a ostalo kisik, to je idealno da bi došlo do eksplozije u zatvorenom prostoru. Moguće je da se plin zadržao u nižim dijelovima prostorije, u ovom slučaju terase, pa je onda eksplodirao – kažu stručnjaci za plin. Točni uzroci požara i eksplozije znat će se nakon vještačenja.

Komentara 9

Avatar Azriel
Azriel
07:42 24.01.2014.

jel možda pukla ona jeftina kineska grijalica na plin, koju svi kafići imaju, a nitko nema certifikate o sigurnosti?

Avatar R2D2
R2D2
11:01 24.01.2014.

A uzrok je možda i neki tenisač.........

DU
Deleted user
22:57 24.01.2014.

eto to su te kvazi "terase" koje su ustvari zatvoreni prostor no vode se kao terasa da se netrebaju ispunjavati minimalni tehnicki uvjeti. na pravoj terasi se po ovom vremenu nebi moglo nista zapaliti no ocito postoje i "terase" kojeje vrlo lako planu i po nijegu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije