Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija se nastavlja

Za legalizaciju prijavilo se čak 10.307 ilegalno priključenih

Two manual hard workers on field writing down the water inside of manhole at the road. Detail, view from above.Two manual hard workers on field writing down the water inside of manhole at the road. Detail, view from above.
Thinkstock
13.01.2017.
u 16:00

Ove godine financirat će se priključci svima koji će se spajati na gradsku vodovodnu mrežu

Računalo se s pet, a ispalo je deset tisuća. Broj ilegalno priključenih na gradsku vodovodnu mrežu od srpnja prošle godine do kraja prosinca ipak je porastao, ali ne zato što su se u tih pet mjeseci Zagrepčani masovno počeli besplatno priključivati, već je jednostavno ispalo da je broj ilegalaca puno veći nego što se prvotno mislilo.

Onima koji će se tek priključiti

– Evidentirano imamo 4900 protupravno izvedenih priključaka – rekla je prošle godine direktorica Vodoopskrbe i odvodnje Štefica Mihalic, a iz ViO-a su sad objasnili kako je taj broj odnosi na ilegalce koje su njihovi djelatnici uspjeli utvrditi uvidom u stanje na terenu.

Točan njihov broj ne može se znati, kažu, a 10.307 zahtjeva za legalizaciju, koliko ih je do 31. prosinca stiglo, govori o tome kako je vodu bez plaćanja računa koristio popriličan broj Zagrepčana. Svi oni od ove će godine biti redovni platiše Vodovoda, a sve kako bi se, objasnili su već iz Grada, smanjili godišnji gubici te Holdingove podružnice. Također, u ovoj se godini u proračunu osiguralo 15 milijuna kuna, kako bi se financirali priključci onima koji će se na vodovod tek priključivati.

– Zahtjevi se mogu predavati i dalje te je sukladno Odluci o priključenju na komunalne vodne građevine za nova priključenja definirano da Grad Zagreb u vidu financijske potpore građanima, za kategoriju kućanstva, nadoknađuje troškove izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine – objasnila je Ana Glavan iz ViO-a te dodala kako svaki zaprimljeni zahtjev mora proći određene provjere i obrade, nakon čega se sklapa ugovor o priključenju.

Financira se i kanalizacija

Sa spomenutih 15 milijuna, koliko će Grad dati ove godine za uključenje na vodovodnu mrežu, financirati se može oko 2500 priključaka. Točnije, po priključku izdvojit će se šest tisuća kuna. A upravo to je iznos koji si dosad brojni Zagrepčani nisu mogli priuštiti.

– Naravno da sam predala zahtjev. I to već u kolovozu, odmah kad se moglo. Nije nam namjera bila krasti vodu niti smo to tako doživljavali, ali nakon što smo nekako sagradili svoju prizemnicu, za priključak, iskreno, nismo imali – rekla je Ana Marković s Kozari puteva. Osim priključaka za vodu, Grad će financirati i priključke na kanalizaciju, čime će brojni Zagrepčani konačno zaboraviti septičke jame.

– Kako bi započeo postupak priključenja na komunalne vodne građevine, potrebno je predati zahtjev za priključak koji je moguće preuzeti s naše internetske stranice – rekli su iz ViO-a.

Komentara 7

DU
Deleted user
21:37 13.01.2017.

Eto tko je krao vodu do sada, za nagradu dobije i besplatan prikljucak ove godine. Samo u panonskom blatu...

RP
rpzagreb
21:42 13.01.2017.

Izbori se približavaju pa se mora osigurati glasačka grupa sa kojom je najlakše manipulirati. Naravno sve o trošku svih građana.

KR
krizevcifranc
11:07 14.01.2017.

Umjesto da se kazne, nagrađeni besplatnim priključkom. Evo djeco još jedan dokaz da se u HR isplati krast,lagat i prepisivat pa samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije