Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenici

Vole vježbati, a na plesnjaku i 'zaruže' do 23 h

13.03.2015.,  Zagreb -  U prostorijama Crvenog kriza na adresi Siget 18a umirovljenici svakog dana imaju razlicite radionice  i tjelovjezbu.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
28.07.2015.
u 14:00

Tristotinjak se penzića okuplja u Crvenom križu, Siget 18a te ne žele ni pomisliti na mirovanje

Zagrepčanka Mira u mirovini je već godinu dana, a kako bi skratila slobodno vrijeme kojeg nakon 38 godina rada ima napretek, pridružila se Centru Crvenog križa za starije osobe.

–Vidjela sam u prolazu poziv na druženje, odazvala se i redovito dolazim na kreativne radionice – rekla je Mira iz Trnskog koja je samo jedna od tristotinjak vršnjaka iz Novog Zagreba koji se svakodnevno druže u centru Crvenog križa u prostorijama u Sigetu 18a.

Glumačka družina

Iako su u Centru za umirovljenike brojne aktivnosti, korisnicima su najdraži plesnjaci dvaput mjesečno kada se penzioneri uz bend, hranu i piće zabavljaju uz hitove iz mladosti, a napominju kako znaju 'zaružiti' - i do 23 sata. Živo je i na izletima u Dom Crvenog križa na Sljemenu, a u Centru se misli i na zdravlje umirovljenika, organiziranjem pregleda i tjelovježbi s apsolventicom kineziologije specijaliziranom za vježbanje sa starijima. Organizira se i tečaj nordijskog hodanja. Umirovljenici imaju i glumačku družinu koja je lani imala prvu premijeru vlastite predstave, a planiraju još nastupa. Uče i kako izraditi nakit te mozaik na tečajevima s profesorima s Likovne akademije, a na radionicama šivanja mogu donijeti odjeću na popravak.

–Crveni je križ inicirao projekt jer smatramo da treba poboljšati kvalitetu života starijih građana, kojih je sve više. Dolaze nam većinom iz Novog Zagreba, ali ima i onih koji putuju i iz drugih dijelova – rekao je Duško Godić, voditelj Centra, te objasnio da bi bilo idealno kada bi se u svakom dijelu grada realizirao ovakav projekt.

Pomno isplanirati

Napominje da je to težnja, no treba pomno isplanirati realizaciju jer sve financira Crveni križ, a oni koji rade sa starijima su volonteri.

Prvi Centar u Zagrebu osnovan je prije više od godinu dana u sklopu programa Gradskog društva Crvenog križa Zagreb pod nazivom "Unapređenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici". Sve su besplatne i namijenjene umirovljenicima koji žive u svom domu te žele društvo da bi im život bio kvalitetniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije