Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija

Viteški turnir u čast templarima

Temlari
25.04.2015.
u 09:00

Natjecat će se u disciplini drvenog luka na Strossmayerovu trgu od 10.30

Zaljubljenici u povijesnu disciplinu dugog engleskog drvenog luka danas će se okupiti u 10.30 na Strossmayerovu trgu na 5. Viteškom turniru u streličarstvu, prvome koji se održava u Zagrebu. Organizira ga Hrvatski viteški red templara u sklopu Međunarodne templarske konferencije, u čast vitezova templara koji su djelovali u Hrvatskoj.

Templari su, po nalogu pape, u Hrvatsku došli u prvoj polovini 12. stoljeća. Temeljna im je zadaća bila čuvanje hodočasničkih putova prema Svetoj Zemlji. Ujedno su štitili kršćanske vladare toga doba na ovim prostorima, koji su im u znak zahvalnosti darivali posjede na kojima su gradili svoje utvrde, a u njima i sakralne objekte – crkve.

– Bogata baština obvezuje da na pravi način razgrnemo sedamstoljetnu povijesnu prašinu i na dostojan način ovaj povijesni biser prezentiramo javnosti – kažu organizatori

Komentara 1

NI
Nini istrijan
16:40 14.06.2015.

Ovdje imamo mali vremenski problem.Iako je je dugi drveni luk poznat kos iz vremena prij Krista ipak se u Evropi proslavio tek u 14 stoljecu tj.stogodisnjem ratu engleza i francuza. To znaci da je popularnost i upotreba engleskog digog lukaa pocela nakon nestanka templara tj.spaljivanjem na lomaci njihovog zadnjeg mestra Jacguesa De Molaya 1314 godine. Malo predznanja o temi o kojo pisete nebi skodilo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije