Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepoznatljiv zagrebački brend

U Sesvetama i Brezovici godišnje tisuću tona jagoda

jagode
Foto: Borna Filić/PIXSELL
13.05.2015.
u 11:58

Pod imenom jagodica purgerica prodaju se tri najkvalitetnije sorte koje su slatke, a nadzire se i korištenje pesticida koje je ograničeno

  Gotovo 30 posto svih jagoda proizvedenih u Hrvatskoj dolazi iz Brezovice i Sesveta. Naime, u ove se dvije gradske četvrti na 50 hektara godišnje proizvede tisuću tona jagoda, a sve najbolje što proizvođači nude objedinjeno je u brendu jagodica purgerica.

– Većina Zagrepčana ne zna da je njihov grad prvi po proizvodnji jagoda u Hrvatskoj te da je kvaliteta proizvoda na zavidnoj razini – rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajivača jagoda grada Zagreba.Udruga od prošle godine tri najbolje sorte jagoda prodaje pod imenom jagodica purgerica, a riječ je o plodovima koji moraju zadovoljiti brojne kriterije.

Stroga kontrola

To su jagode koje rano sazrijevaju, a svejedno su jako slatke. Također, ograničena je uporaba agrokemijskih sredstava što nadzire neovisno kontrolno tijelo.

– Zagrebačka je jagoda poznata sama po sebi, no brendiranjem smo otišli korak dalje i omogućili ljudima da točno znaju što kupuju kada plate jagodicu purgericu – objasnio je Marijan Herceg te istaknuo da je najveća prednost tih jagoda što u roku od nekoliko sati dođu od polja do štanda, što se ne može reći za uvozne jagode. A jagodicu purgericu moguće je kupiti na 17 štandova u Zagrebu, na frekventnim lokacijama, među ostalim, na Tomislavcu, Remizi, Trgu žrtava fašizma i Kvatriću. Na tim se štandovima prodaju i druge sorte jagoda, no purgerica je posebno označena, a za mjericu od pola kilograma treba izdvojiti 12 kuna.

– Na početku sezone cijena je viša, iznosi oko 15 kuna za mjericu te se s vremenom smanjuje. No, nadamo se da neće pasti na manje od 10 kuna jer u tom slučaju ne bismo mogli podmiriti svoje troškove. Naime, mi u proizvodnju pola kilograma uložimo oko 8,5 kuna – objasnio je Herceg te napomenuo da Zagrepčani vole domaću jagodu za koju im nije teško dati nekoliko kuna više nego za uvoznu.

Dobre i za slani obrok

A zašto su jagode korisne, objasnila je Anja Bajt iz Centra za kulturu prehrane gdje je jučer održano predstavljanje nove sezone prodaje jagoda.

– Riječ je o zdravom voću s puno antioksidansa, vitamina i vlakana – rekla je Bajt te dodala da je jagode najbolje konzumirati svježe, ali odlične su i kao desert u pitama i tortama. Također, preporučuje i neobičnu verziju jagoda u slanom jelu poput salate od mladog špinata i jagoda začinjenu crnim paprom i balzamiranim octom.

>> Jagodica purgerica 13 kn pola kilograma

Komentara 4

Avatar comandante
comandante
12:49 13.05.2015.

Najzdravije su za pridavace koji uzmu 13 kuna za pola kg!!!!!!

DU
Deleted user
14:43 13.05.2015.

Ove godina još nisam našla te slatke. Sve neke vodene. I da li od proizvođača može objasniti kako smo u par godina došli od cijene košarice 8 kn do cijene košarice 15 kn? Obzirom da je pesticida manje, mora dada je sunce skuplje.

CA
Calimera
14:44 17.05.2015.

Ne jedite ih- nisu zdrave! Izazivaju razne osipe i alergije/netoleranciju. Ako promijene pesticide bit ce zdravije- potvrdjeno od lijecnika tu i vani. Truje nas zagadjeni zrak svaki dan i ovo jos. (Zato mu Pri-Puz ima kontroli nad smetjem, eh netjak)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije