Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast kultne tvrtke

Tvornica olovaka Zagreb otišla u stečaj, imovina na bubanj

tvornica olovaka zagreb penkala tihomir lalić predsjednik uprave
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
31.07.2015.
u 12:11

Firma prodaje zemljište i zgrade radi namirenja vjerovnika

        Propala je jedina domaća industrija olovaka koja je desetljećima poslovala pod slavnim brendom velikog hrvatskog inovatora Slavoljuba Penkale. Zbog insolventnosti u iznosu od 1,2 milijuna kuna, uz potvrdu Fine, TOZ Tvornica olovaka Zagreb je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 16. srpnja završila u stečaju.

Slijedi prodaja imovine radi namirenja vjerovnika, a s obzirom na to da tvrtka raspolaže velikom imovinom (60.000 četvornih metara u Gornjem Vrapču na kojima je moguća stambeno-poslovna gradnja), koja višestruko premašuje visinu obveza, predsjednik uprave Tihomir Lalić očekuje da će svi biti namireni u cijelosti te da će ostati nešto i za dioničare.

Radnike plaćali redovito

– Do zadnjeg trena nadao sam se da će TOZ biti spašen, no u lipnju je došlo do preokreta u smjeru stečaja. Postalo mi je jasno da je stečaj neizbježan te da zbog Zakona o trgovačkim društvima i Kaznenog zakona nema prostora za manevar izbjegavanja stečaja – kaže Lalić.

– Ako mogu biti na jednu stvar ponosan, to su radničke plaće, jer smo ih tijekom blokade uredno isplaćivali, što je presedan u hrvatskoj praksi. U trenutku otvaranja stečaja nismo imali ni kune duga radnicima za plaće – kaže Lalić. Stečajni upravitelj TOZ-a Milorad Zajkovski sastao se s radnicima među kojima prevladavaju šok i nevjerica. Mnogi su praktički cijeli radni vijek odradili u TOZ-u pa teško prihvaćaju kraj.

Lalić tvrdi da je TOZ tijekom proljeća došao u probleme zbog obveza dogovorenih u predstečajnoj nagodbi, a nakon što je istekao dogovoreni dvogodišnji grace period. Prva rata od dva milijuna kuna za obveze iz predstečajne nagodbe dospjela je 31. prosinca, a tvrtka nije uspjela isplatiti sve vjerovnike sto posto. Na to su se nadovezali i problemi s plaćanjem obveza te neprilika s inozemnim partnerom, kojem je TOZ izložen u sezoni zima-proljeće, kad nema posla na domaćem tržištu.

Turci im otkazali posao

Riječ je o dugogodišnjem kupcu grafitnih mina za tendere u Turskoj, koji se orijentirao na istočno tržište ostavivši TOZ bez velike poluge likvidnosti, a ukupno tvrtka je bila ‘kratka’ za 900 tisuća kuna. Lalić smatra da su stečajem TOZ-a vjerovnici zaštićeni jer se više neće grickati imovina.

– Presjekli smo agoniju, a u konačnici ovo je test i za dioničare da se i oni naplate jer dolaze u zadnji isplatni red. Dva najveća paketa drže Industrogradnja i TAB, no oni su znali u što ulažu – kazao je Lalić.     

>> TOZ Penkala zbog krize nabavlja žirafu!

Komentara 25

JU
Jukos
13:08 31.07.2015.

Ispravak, to je privatna firma, ne financiraju se iz poreza, država nema utjecaja na rad firme nikakav.

Avatar Ernest
Ernest
15:30 31.07.2015.

Tamo neke 1980 plaća u TOZ-u za kv radnika je bila 1200 DM...

DU
Deleted user
15:47 31.07.2015.

Polagano ali sigurno i posljednje firme odlaze u bubanj ne bi li netko ala Todorići dobili jeftino zemljište... kojem obična raja neće smjet ni prismrdit jer nema lovu ni za kruh...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije