Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijuni za vodu

Tajni podatak: Koliko pitke vode odlazi na pranje zagrebačkih ulica

pranje ulica
Pixsell
04.10.2011.
u 08:10

Pranje ulica vodom za piće izumrla je praksa u većini gradova Europe, tvrdi ekolog Darko Stošić.

Čak tri i pol godine trebalo bi četveročlanoj zagrebačkoj obitelji da potroši količinu vode koju Čistoća utroši na jedno dnevno pranje gradskih ulica. Svakodnevno se za “kupanje” grada utroši 900 kubičnih metara vode! Dvanaest milijuna četvornih metara zagrebačkih ulica, nogostupa, prilaza, trgova pere se isključivo tehnološkom vodom, naglašava Branimir Valašek, voditelj podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga. No, ujedno bez imalo rezerve – priznaje: ”Javne zagrebačke površine peremo i pitkom vodom!” Koliko? Ne otkriva. Podatak je to koji se skriva kao zmija noge.

Cisterne na hidrantima
– Ne bježimo od toga da građani doista mogu vidjeti naše cisterne prikopčane na hidrante s pitkom vodom, nakon čega idemo u ispiranje ulica – objašnjava Valašek, no ističe da je riječ o “povremenoj nužnosti”.

Pitka voda u hidrantima mora se povremeno oslobađati iz sustava radi taloga i ostalih nečištoća. Znamo da se građani uznemire kada to vide, ali riječ je o nužnosti, naglašava Valašek te istče kako dnevno takvo uljepšavanje Zagreba stoji i do 10 tisuća kuna. Većina vode, tvrdi, za pranje zagrebačkih cesta crpi se iz kontaminiranih bunara. Jedan od takvih bunara čija voda nije za piće, objasnio je prvi čovjek Čistoće, nalazi se i u Botaničkom vrtu. No, u ove riječi ne vjeruje Darko Stošić, tajnik Zelene liste, koji smatra da gradska uprava krije podatke o uporabi pitke vode za pranje ulica, što je pak gotovo izumrla praksa u gradovima Europe.

– Čistoća još uvijek koristi vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta, proziva tajnik Zelene liste ističući kako mu smeta što se pitka voda štedi uklanjanjem javnih slavina iz grada. Građani nemaju tako mogućnost na usijanom asfaltu popiti decilitar-dva vode, a cisterne od deset tisuća litara istu tu vodu prolijevaju po ulicama – ogorčen je ekolog Stošić.

Sasvim suprotno, pomalo neočekivano, govori ekolog Vjeran Piršić.

– Uporaba pitke vode u pranju gradskih ulica nije loša stvar ako ima vode u izobilju i ne predstavlja problem u opskrbi. Rijeka se koristi pitkom vodom za pranje ulica, i to istom onom koja se flašira i izvozi u neke od zemalja Arapskog poluotoka – objasnio je ekolog Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner. Svjestan je da neke lokalne zajednice ne gospodare racionalno kada je uporaba pitke vode u ispiranju ulica posrijedi, ali smatra da Zagreb nije na tom popisu u samom vrhu. No poziva na transparentnost izvora vode za ispiranje javnih prostora.

Skupljati kišnicu
Na poslovima ručnog i strojnog čišćenja te pranja javnih površina u Zagrebu radi 349 radnika, a koriste 76 vozila. Najviše se pere središte grada. Rubni se dijelovi grada peru tek nekoliko puta mjesečno. Higijenskim stanjem na ulicama voditelj Čistoće je zadovoljan i kaže da su građani upravo oni koji prljaju i na koncu plaćaju veće račune kada javne površine treba više čistiti. Ulice ne bi trebalo čistiti pitkom vodom pa tajnik Zelene liste predlaže uređenje kanalizacije i izdvajanje oborinskih voda iz kanalizacijskog sustava kao što to imaju mnogi gradovi u EU. Prikupljena kišnica mogla bi se upotrebljavati kao meka tehnološka voda u različite svrhe pa i za pranje ulica.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Grunf
Grunf
09:30 04.10.2011.

mi imamo vode pa ulice peremo pitkom vodom kuvajčani imaju naftu pa ulice peru nafotm tako je to

ST
stefj
10:07 04.10.2011.

Hm, usporedba potrošnje vode u obitelji i gradu je apsurdna. Pa isto tako možemo napraviti usporedbu da 3 prosječne obitelji za 3 života ne potroše toliko novaca koliko birokracija za jedno jutro... A stvar je vrlo jednostavna; kada više neće biti dovoljno pitke vode ili se ulice više neće prati ili će se napraviti sustav pročiščavanja otpadnih voda, te se ta voda koristiti za pranje. Ista stvar će se dogoditi ako cijena pitke vode ode u nebesa.

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
08:59 04.10.2011.

da ste se informisali saznali bi da Zagreb ima punktove sa tehnoloskom vodom koja sluzi iskljucivo za pranje ulica,,,,,,,,, Hidranti su obojeni zutom bojom i djelatnici cistoce su so tim dobro upoznati no dal se toga drze,,,,,,,jbga pune gdje im je blize ,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije