Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICE

Sto godina Hrvatskog Radiše

05.04.2003.
u 00:00

Papa Pio XI., kardinal Stepinac, V. Heinzel, P. Radić bili su članovi Hrvatskog Radiša

Udruga Hrvatski Radiša obilježila je u četvrtak 100. godišnjicu od osnutka. Ta po kapitalu najmoćnija, ali i najmasovnija udruga u Banovini Hrvatskoj nije djelovala do 1993. godine, kada nastavlja rad, s ciljem vraćanja svoga ugleda.

Komunistička vlast je zabranila udrugu i nacionalizirala njezine zgrade u Ulici kneza Mislava, Bauerovoj i u Zvonimirovoj ulici (sada Dom HV-a). Od ponovnog osnutka, dva puta su tražili povrat pokretnina i nekretnina, ali su im zahtjevi odbijeni. Sada njezini članovi koriste prostor koji im je ustupila Hrvatska obrtnička komora, a udruga opstaje uz pomoć simboličnih donacija.

Svečanosti su bili nazočni predstavnici Lions cluba, članovi društva Napredak iz Sarajeva, izaslanstvo HOK-a i HOK-a Zagreba, prestavnici PBZ i Croatia osiguranja te Udruženja obrtnika Zagreba. U prigodnom govoru predsjednik udruge Ivica Gaži objasnio je ciljeve udruge i poteškoće na koje nailazi.

- Do 1945. godine smo osposobili 35 tisuća mladih iz raznih krajeva Hrvatske za samostalan obrtnički rad, što namjeravamo ponovno pokrenuti. Afirmirati rad i vjeru u vlastite snage, koristiti povijesno iskustvo u rješavanju suvremenih hrvatskih gospodarskih problema te izobrazba mladih za deficitna zanimanja predstavljaju nam izazov u 21. stoljeću. No, sve ovisi o uspjehu povrata imovine, koji je u tijeku, ali uz dosta poteškoća sporo napreduju - rekao je Gaži.

Hrvatski Radiša nekada je školovao ratnu siročad, djecu ratnih i radnih invalida i onu siromašnih obitelji, a značajnu novčanu pomoć dobivao je od naših iseljenika. O zanimljivoj prošlosti govorio je Rasim Mehremić, potpredsjednik udruge, koji je spomenuo istaknute članove udruge poput pape Pia XI., Vjekoslava Heinzela, Pavla Radića i dr. Alojzija Stepinca.

- Sada, 10 godina od ponovnog osnutka, nemamo gotovo nikakvu potporu vlasti i javnosti te ne možemo raditi za dobro društva, jer povrat naše imovine čeka neka bolja vremena - zaključio je Mehremić.

Mario Sirotković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije