Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pri kraju inicijativa

Slavni seizmolog napokon u Zagrebu dobiva spomenik

skica
Foto: Višnja Peleš
1/3
28.10.2014.
u 13:35

Upravo je na Griču 1909., analizom pokupskoga potresa, Andrija Mohorovičić utvrdio granicu Zemljine kore i gornjeg plašta Zemlje

Park Grič, čija je rekonstrukcija ovih dana u tijeku, uskoro bi mogao postati "dom" kipa Andrije Mohorovičića.

Bit će to prvi spomenik ovom seizmologu i meteorologu, a postavit će ga ispred Hidrometeorološkog zavoda. Upravo je tamo 1909. godine Mohorovičić došao do otkrića po kojem ga danas poznaju znanstvenici diljem svijeta.

Svjetsko otkriće

Prvi je u svijetu utvrdio graničnu zonu između zemljine kore i gornjeg dijela plašta Zemlje. Učinio je to analizom pokupskog potresa, koji se dogodio 8. listopada 1909. Ta je granica po njemu nazvana i Mohorovičićev diskontinuitet, popularno zvan Moho sloj.

–Budući da je svoj najvažniji znanstveni rezultat postigao radeći u Zagrebu, bilo bi primjereno da mu se grad oduži podizanjem spomenika na reprezentativnom mjestu. Ovo je otkriće najvažnija znanstvena spoznaja do koje je ikada došao jedan znanstvenik radeći u Hrvatskoj, a sve je zapisano na hrvatskom jeziku, i to u vrijeme austrougarske vladavine - kaže Vladimir Bermanec, predstavnik inicijative postavljanja kipa, ujedno i član Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, udruge koja je, uz Geofizički odsjek PMF-a, Ministarstvo znanosti te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, inicijator akcije. Družba Braća Hrvatskog Zmaja ujedno će i financirati natječajnu dokumentaciju te izradu samog spomenika.

Akcija još iz 50-ih

–Definitivan izgled znat će se nakon što raspišemo natječaj. Upravo prikupljamo novac, trebat će nekoliko desetaka tisuća eura - rekao je Bermanec, te dodao da se Grad Zagreb obvezao postaviti postament, a odluku je prihvatila i Skupština. Akcija za podizanje spomenika krenula je još 2008., iako su prve inicijative krenule još 50-ih godina.

–Htjeli su ga tada postaviti ispred Akademije tehničkih znanosti, odnosno preko puta današnjeg Arhitektonskog fakulteta. Mjesto je loše vidljivo i nikako ne daje počast jednom takvom znanstveniku - kazao je profesor geologije na PMF-u Ladislav Palinkaš, koji također sudjeluje u akciji.

I ovu su lokaciju u sklopu parka Grič dugo tražili. Htjeli su spomenik prvo staviti na Vranyczanijevu poljanu. Ipak, stručna radna skupina iz gradskih ureda nadležnih za postavljanje spomenika odlučila je da je najbolja pozicija upravo u parku u kojem traju arheološka istraživanja.

–Spomenik bi trebao biti visok dva, dva i pol metra te gledati prema DHMZ-u. Uz osvjetljenje i uređenje parka Grič trebao bi se vidjeti sa Strossmayerova šetališta, moguće i s Donjeg grada - rekao je Bermanec.

Komentara 3

SW
swimm
20:18 28.10.2014.

"Akcija za podizanje spomenika krenula je još 2008., iako su prve inicijative krenule još 50-ih godina." Akcija i dalje traje,kraj joj se ne nazire;)

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:46 29.10.2014.

Hm, taj parkić prekapa se već više od 10 godina i ne služi ničemu osim narkomanima i pijancima kad se subotom noću ušikaju do besvijesti. Najprije su arheolozi godinama vadili kosture, jer je tu bilo groblje. Zatim im je voda skoro uništila sve iskopane i preparirane kosti radi nemara. Koštalo je ko Svetog Petra kajgana.Sada je ponovo iskop istočnog zida i potencijalnih novih grobišta. Skinut je stari asfalt i stavljen novi, koji prema projektu ide za dvije godine van i dolaze kocke kao u Mesničkoj. Kip malog Borisa, koji simbolizira igru dječaka, seli se na Vranizanijevu livadu, da bi se oslobodio prostor za kip Mohorovičića. Spomen ploča Andriji Mohorovičiću već godinama stoji na zgradi Hidrometeorološkog zavoda i vidljiva je sa Štrosa. Zavod će se uskoro seliti na Borongaj, a radi se kip prekoputa istog. I sad nek mi netko objasni tko je tu lud, pa da se zagrlimo.

Avatar rothmans
rothmans
21:34 28.10.2014.

s obzirom na sta se sve trosio novac do sada, ovo je hvale vrijedna akcija i nadajmo se da ce uskoro biti odradjena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije