Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELI RADOVI

Novi izgled parka Grič, preselit će kip "Dječaka"

09.10.2014., Zagreb - U parku Gric poceli su pripremni radovi na arheoloskom istrazivanju i uredjenju  juznog bedema Gornjeg grada. Zadnji veci arheoloski radovi na tom lokalitetu obavljeni su 2003. godine nakon cega je bedem zatrpan radi konzervacije. Ra
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.10.2014.
u 11:30

Počela je prva faza rekonstrukcije, prezentirat će zapadni bedem

Rekonstrukcija parka Grič, u sklopu koje bi se trebali atraktivno predstaviti anžuvinska palača, ostaci groblja, jugozapadna kula te zapadni i južni bedem staroga grada, koji su pronađeni ispod površine tijekom arheoloških istraživanja od 2003. do 2008., napokon je počela. Bile su potrebne tri godine da se idejno rješenje Ateliera Hržić počne provoditi.

Novo šetalište, rasvjeta...

U prvoj fazi obnove parka iskopat će se i sanirati nekadašnji zapadni bedem grada u dužini od pedeset metara, a trenutačno strojevima dižu površinski sloj od Strossmayerova šetališta, odnosno jugozapadne kule prema sjeveru. Uklanjanjem slojeva parka tako će zidine podići za tri metra. Radovi se izvode uz stalni nadzor arheologa Borisa Mašića, a na projektu radi i tim stručnjaka koji čine Snješka Knežević, Dražen Juračić te Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika.

Foto: Atelier Hržić

Foto: Atelier Hržić

Obvezna je i prisutnost statičara, koji će paziti da iskop ne krene po zlu. Kada se završe radovi, uredit će se šetališta kroz park, postaviti klupe, rasvjeta... U sredini bi trebala biti fontana, replika one koja je na istome mjestu bila u 19. stoljeću.

Ovisi o novcu

Kip "Dječaka" Tomislava Ostoje preselit će se na Vraniczanyjevu poljanu, čija se fotomontaža s prikazom nove lokacije prvi put objavljuje u Večernjem listu. Nemoguće je predvidjeti, kaže arhitekt Marijan Hržić, autor idejnog rješenja, kada bi radovi mogli biti gotovi.

– Sve ovisi o tome hoće li se sljedeće godine osigurati novac iz proračuna te što će se naći prilikom iskopa. Ako se nešto pronađe, proces će se usporiti – kaže Hržić, dok arheolog Boris Mašić dodaje da očekuje nalaze na mjestu koje je nekad štitilo Gornji grad od napada.

>>Na Griču replika fontane iz 19. stoljeća, klupe i šetalište

Komentara 1

LI
liliZG
14:20 10.10.2014.

najviše mi se sviđa gdje su smjestili tobogan, u zelenjavu naslonjen na zgradu s koje otpadaju komadi žbuke....idealno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije