Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačke otpadne vode

Revizija pokazala: Građani plaćaju i ono što uopće nisu dužni

ante
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/2
29.01.2015.
u 16:00

U obvezama za plaćanje i gradnja pročistača, Domovinskog mosta, cesta... što nije u skladu sa zakonom

Zagrebačke otpadne vode (ZOV), privatna tvrtka koja je s Gradom Zagrebom sklopila vrlo štetan ugovor o koncesiji 2000., prema nalazima udruge Infrastruktura, previše je naplatila uslugu na teret građana i tvrtki, o čemu smo jučer pisali. U nalazu Državnog ureda za reviziju potvrđuje se da je koncesionar, odnosno ZOV, sklopio dohodovni projekt, dok Grad, odnosno korisnici vodnih usluga, snose visoke troškove gradnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Ekonomski neopravdano

Građani Zagreba plaćaju cijenu od 4,68 kuna po kubiku, a drugi korisnici čak 15,77 kuna. Revizija tvrdi da cijena usluga pročišćavanja otpadnih voda nije ekonomski opravdana jer koncesionaru omogućava dobit od 46 posto od ostvarenih prihoda kroz usluge pročišćavanja. Revizori tvrde da to nije u skladu sa Zakonom o vodama, ali i da cijeli posao nije u skladu za Zakonom o koncesiji jer se njime propisuje da davatelj koncesije uzima u obzir javni interes kao i financijske učinke koncesije na proračun.

Foto: VLm

Zato Ured za reviziju predlaže da se od koncesionara zatraži izmjena načina obračuna gradnje pročistača i ostalih objekata, posebno dodatnih radova u usluga, a u cilju manje cijene. Prema ugovoru koji posjedujemo, vlasnici tvrtke ZOV, njemački RWE i WTE, isplatili su si 2013. dividendu od 86 milijuna kuna. Revizija tvrdi da su u cijenu opskrbe pitkom vodom uračunati visoki troškovi amortizacije, dok su ulaganja u održavanje sustava nedostatna, rezultat čega su veliki gubici vode koje iznose 49 posto i utječu na veću cijenu vode.

Troškove opterećuje i velik broj zaposlenih, njihova materijalna prava i neučinkovita naplata potraživanja ZOV-a. Kažu i da se u cijenu koju plaćaju građani i drugi korisnici uračunavaju i obveze koje ne bi trebale po zakonu – gradnja pročistača, Domovinskog mosta, cesta itd., kao i pročišćavanje oborinskih voda.

Dio se i ne pročisti

Prema nalazu udruge, koji su obavili stručnjaci, za kišnih dana veći dio komunalne vode se ne pročisti, nego koliko se stigne, ali i u sušnim danima ne pročišćava se sva voda koja stiže do uređaja. Jer, studije kažu, kapacitet glavnog dovodno-odvodnog kanala i kapacitet centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u nerazmjeru su, a to se znalo i prije potpisivanja ugovora.

Komentara 17

Avatar Demon_Cleaner
Demon_Cleaner
20:43 29.01.2015.

sve ali doslovno sve je kod zagrebačkog pročišćivaća obavijeno velom magle npr. ustupanje posla izgradnje koje je dobila Tehnika na krajnje sumnjiv način a da je tome tako je vrlo brza smijena nekih direktora SRV-a. tu bi uskok trebao malo pročešljat pa bi banderas na duže vrijeme boravio u remetincu ili sličnim institucijama. dalo bi se to još što šta reći

MD
mdma
17:27 29.01.2015.

Ma prvom mjestu je tv pretplata, a nitko da pokrene referendum o ukidanju.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:57 29.01.2015.

U Bandopolisu ništa nova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije