Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred raskidom

Nijemci odlaze? Zagreb vlasnicima Otpadnih voda duguje 180 mil. kn

'11.10.2006., Zitnjak, Zagreb - Svecano otvorenje prve faze glavnog procistaca otpadnih voda. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
17.04.2012.
u 12:00

Dug Grada tvrtkama RWE i WTE, vlasnika 97% Zagrebačkih otpadnih voda, popeo se na 180 milijuna kuna

Njemačke tvrtke RWE i WTE, u čijem je vlasništvu 97 posto tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u srijedu održavaju redovitu skupštinu na kojoj će se odlučivati o poslovnoj budućnosti u Hrvatskoj. Naime, kako saznajemo, njemački konzorcij ozbiljno razmatra povlačenje iz projekta ZOV i pod cijenu plaćanja odštete Gradu Zagrebu zbog nepoštovanja ugovora koji istječe 2028. godine. Kao glavni se razlozi navode loša poslovna suradnja Holdinga i ZOV-a te izuzetno loša percepcija najskupljeg gradskog projekta od osamostaljenja.

Zarada sto milijuna eura

Grad Zagreb do sada je za održavanje, troškove gradnje i kredite ZOV-a platio oko 3,2 milijarde kuna, a do isteka ugovora svota bi mogla narasti i na 11,1 milijardu kuna.

Gradnja pročistača na 130 hektara trebala je stajati oko 180 milijuna eura, no nakon što su projekti mijenjani, vrijednost je narasla na više od 300 milijuna eura. Procijenjena je zarada u 30 godina, na koliko je sklopljen ugovor o koncesiji s njemačkim tvrtkama, oko 30 posto, odnosno 100 milijuna eura.

Međutim, problemi ipak postoje i u naplati potraživanja tvrtke koja upravlja postrojenjem na Žitnjaku. Zagrebački holding, koji bi uime Grada tjedno trebao isplaćivati oko 10 milijuna kuna (građani naknadu plaćaju 4,7 kuna po kubiku), već godinama ne ispunjava svoje obveze pa je dug Holdinga, odnosno Grada Zagreba kao supotpisnika ugovora o koncesiji, ZOV-u porastao na 180 milijuna kuna.

– U srijedu se odlučuje na skupštini hoće li se tražiti raskid ugovora ili ne. Vrlo je vjerojatno da se to neće dogoditi, no jamstva nema. Prema ugovoru Grada i ZOV-a, ZOV je dužan sagraditi spalionicu za mulj iz kanalizacije jer ga se drukčije ne može zbrinuti. Taj projekt vrijedi oko 63 milijuna eura, a dodatnim radovima koje bi Grad mogao naručiti, vrijednosti poslova bi mogle narasti i do 100 milijuna eura – tvrdi naš sugovornik blizak upravi ZOV-a.

Prema ugovoru, ističe, ZOV mora zbrinuti mulj iz kanalizacije, no do sada u taj projekt nisu ušli jer je Grad inzistirao sagraditi spalionicu smeća u sklopu koje bi bila i spalionica otpadnog mulja.

Ipak, kako ističe naš sugovornik, Nijemci se nadaju da spalionicu mulja ipak neće morati sagraditi jer je Grad ionako dužan sagraditi spalionicu koja bi rasteretila prenatrpano odlagalište na Jakuševcu. Kako nam je otkrio sugovornik, RWE je već odustao od gradnje termoelektrane Plomin 3 kod Labina. Slučajeve ZOV i Plomin 3 u RWE-u nisu htjeli komentirati

Iz Grada poručuju kako nemaju informacije o eventualnom raskidu ugovora.

– Ništa ne znam o tome. Ali sumnjam da će raskinuti ugovor s nama jer im je i ovako jako dobro – poručuju iz gradske uprave.

Najavljivale se optužnice

Podsjetimo, zagrebački pročistač otpadnih voda, njegova gradnja i ugovori između Grada i investitora prošle su se godine našli pod povećalom, a neki su od samog početka ugovor sklopljen po modelu javno-privatnog partnerstva ocjenjivali štetnim. Naime, nagađalo se da će istrage o eventualnoj štetnosti ugovora rezultirati i optužnicama, no do danas zbog, kako se često tvrdilo, preplaćenog pročistača otpadnih voda nitko nije odgovarao na sudu.

Ključne riječi

Komentara 11

TO
Toni50
12:25 17.04.2012.

Nijemci odlaze? Zagreb vlasnicima Otpadnih voda duguje 180 mil. kn Glupost i podmukla laž jedne balkanije istina je samo jedna Njemci ne rade za kune samo za Eure bre !

TO
Toni50
12:29 17.04.2012.

Lopovi MOL sada lopovi preskupi Njemci lopovi Slovenci dobit če abitražom dio mora dio gora to je vjerovatno i večim budalma jasno ... Srbi su fuj Hercegovci su dobri dok ostaju i žive tamo u maloj Jugoslaviji kao manjina ii ne žele da budu dio Hrvta ! To je tek početak zašto nas eu treba da zaradi muški na budalama a ne iz ljubavi prema bivšim komunjarama i zločincima sa balkana !

HE
hellbani
12:12 17.04.2012.

nema buducnosti poslovanja s Hrvatskom., kad su lopovi skroz s vrha do dna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije