Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veća sigurnost

Policijske kamere otkrivaju sve grijehe. Nema više zasjeda, prate vas po gradu

policijske kamere
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.07.2015.
u 14:43

Policija će brže doći do onih koji voze neispravna vozila te do vozača u bijegu

Deset najugroženijih lokacija u gradu od danas snimaju policijske kamere koje će “hvatati” brze vozače. Istodobno, neispravne i neregistrirane automobile provjerava posebna kamera koja se nalazi u policijskom vozilu. Riječ je o modernizaciji policije, koja će umjesto uobičajenih zasjeda sada koristiti te novitete i slike s 300 kamera koje joj je ustupio Grad Zagreb pa će vozače moći pratiti u stopu.

I represija i prevencija

– Kamere koje je postavio Grad pomažu nam pri rješavanju nekih događaja, dok snimanje na 10 spomenutih lokacija ima isključivo svrhu uhvatiti vozače koji brzo voze – kazao je Josip Mataia iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Naglasio je da je riječ o deset lokacija, a pet kamera policija će premještati iz kutije u kutiju na razne lokacije bez prethodne obavijesti vozačima. Nove kamere snimaju u oba smjera, odnosno i u smjeru u kojem su okrenute i u suprotnom smjeru, a Mataia je kazao da im je svrha osim kažnjavanja i da djeluju preventivno na podsvijest vozača kako bi usporili. Napomenuo je i kako su u tu akciju krenuli jer su velike brzine još uvijek jedan od najčešćih prekršaja u prometu i da upravo one kumuju svakoj drugoj smrti u prometnim nesrećama.

– Kamere će snimati one vozače koji voze 10 kilometara brže od dopuštene brzine, a vlasnik vozila dobit će za nekoliko dana na kućnu adresu obavijest u kojoj će se tražiti ime osobe koja je vozila automobil kako bi policija mogla kazniti vozača koji je počinio prekršaj – objasnio je Mataia. Cijena je jedne kamere 250 tisuća kuna, a kućišta na koje se postavlja 31 tisuću kuna.

Drugo tehničko rješenje koje bi gradske ulice trebalo učiniti sigurnijim su kamere u vozilu prometne policije, koja trenutačno ima samo jedno takvo vozilo. Riječ je o kamerama koje automatski tijekom vožnje ulicama skeniraju registarske oznake automobila. Uređaj skenira svako vozilo koje susretne, a podatke izbacuje samo za vozila koja nisu registrirana, nemaju plaćeno osiguranje, obavljen tehnički pregled te ako vlasnik vozila ima zabranu upravljanja ili ako se traga za njim ili vozilom.

Razlozi traganja mogu biti razni, od sudjelovanja u prometnim nesrećama, bijegu ili nekom drugom kaznenom djelu – kazao je Neven Pausić iz mobilne jedinice prometne policije.

Uvijek iste isprike

Sam uređaj, pojasnio je, funkcionira tako da nakon nekoliko sekundi računalo prema registarskoj oznaci vozila provjeri sve podatke, a kod problematičnih tonski upozori policajce da imaju slučaj.

Tako će se, kažu u policiji, moći provjeriti znatno više vozila nego dosadašnjim klasičnim kontrolama.

– Većina vozača koje zaustavimo zbog isteka police osiguranja automobila ili prometne dozvole pravda se da su upravo krenuli na tehnički ili da su se samo malo provezli automobilom da ne zahrđa – kažu u policiji.

>> Na ovim lokacijama bit će nove policijske kamere na području Zagreba

Komentara 92

DU
Deleted user
15:16 23.07.2015.

Limena kutija 31 000 kn!

GI
gismund
15:09 23.07.2015.

SDP nas je pretvorio u pravu policijsku državu, jezivo!!!!!

DU
Deleted user
15:15 23.07.2015.

Ma nećete vi tatine sinovi smijeti pitati niti kako se zovu a kamoli ih kazniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije