Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za znanost

Pogodite kakav je ovo superstroj i gdje se nalazi?

Superračunalo Srce
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
17.03.2014.
u 14:23

Superračunalo nabavljeno za projekt Integra-Life Sveučilišta u Zagrebu nalazi se u Sveučilišnom računskom centru Srce. Ima 216 jezgri i 4,6 TB RAM-a i kapacitet hard diska od 42 TB. Projekt, vrijedan 3,2 milijuna eura, financira Europska unija

Moćan uređaj, superračunalo, došlo je u Sveučilišni računski centar (Srce).

Računalo je nabavljeno u sklopu projekta Integra-Life, u kojem sudjeluje pet skupina istraživača s Farmaceutsko-biokemijskog (FBF) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je vrijedan 3,2 milijuna eura, financira se iz europskog fonda za znanost FP7, a njime će se, rečeno je na predstavljanju superračunala u Srcu, "jačati sveučilišna istraživačka infrastruktura kroz nabavu napredne opreme te zapošljavanje novih istraživača, čime se unapređuju interdisciplinarna istraživanja u glikoproteomici, epigenetici, genetičkom inženjerstvu, biokemiji i računalnoj biologiji."

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Za projekt Integra-Life nužno je računalo, po svojim značajkama iz kategorije superuređaja, a one su zavidne:

Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki sa po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Zahvaljujući tehnologiji SSI (single system image) koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ukupne značajke ovog računala penju se na impresivnih 216 jezgri i čak 4.6 terabajta radne memorije. Uz diskovni sustav od 42 terabajta, ovaj sustav spada u sam vrh regionalnih infrastruktura zasnovanih na velikom memorijskom kapacitetu.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Vrijedan uređaj nalazit će se u Srcu, a osim istraživačima u Integra-Lifeu služit će i drugim korisnicima ZG Sveučilišta i znanosti, koji trebaju upravo tako potentna računala.

Na predstavljanju su govorili prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Melita Kovačević, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. Zoran Bekić, voditelj projekta Integra-Life prof. dr. Gordan Lauc (FBF), član projektnog tima prof. dr. Kristian Vlahoviček (PMF), a bili su i dekanica FBF-a prof. dr. Karmela Barišić, dekan PMF-a prof. dr. Amir Hamzić i istraživači u projektu Integra-Life, javljaju iz Srca.

>>Sveučilišni računski centar danas obilježava 42. rođendan

Komentara 5

KR
kristov
15:04 17.03.2014.

Svaka čast za računalo, no ja bih to ovako usporedio. Kupio sam najnoviji model AUDI A8, zadužio se i izgradio autocestu do Ploča, krenuo na more sa namjerom da dođem za manje od 2 sata do Zadra, a onda me presretač 5 puta zaustavio! To smo mi!

Avatar billybull
billybull
07:54 18.03.2014.

nije stroj nego uredaj...zato I postoje fakultet strojarstva I brodogradnje, odnosno s druge strane elektrotehnike I racunarstva...doduse zato I postoji tisuce mladih I obrazovanih ljudi sa znanjem da budu lektori, ali nazalost, na burzi...novinari su u povijesti bili nosioci I propagatori hrvatskog jezika...danas nazalost vise nije tako....

VI
Vito
08:13 18.03.2014.

Pogodite kakav je ovo superstroj i gdje se nalazi? __________________ Taj stroj proizvodi toplinu ________________ Nalazi se u jednoj prostoriji ___________________________ Jesam li pogodio, ha, jesam, jesam? _____________ Čak mi nije trebalo sergejevo objašnjenje da se nalazi u "SRCE"-u (sveučilišniveučilišni računarski centar) ili pismenije u Sveučilišnom računalno centru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije