Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRCE

Sveučilišni računski centar danas obilježava 42. rođendan

srce,sveučilišni računski centar
Srce
29.04.2013.
u 15:13

Srce je osnovano 29. travnja 1971. godine odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilišni računski centar (Srce) danas obilježava svoj 42. rođendan. Srce je osnovano 29. travnja 1971. godine odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, kao središnja informatička ustanova akademske i istraživačke zajednice, ali i cjelokupnog društva u Republici Hrvatskoj.

\"Srce i danas ima dvojnu ulogu - brine se za neprekidno funkcioniranje i razvoj mnogih komponenti nacionalne e-infrastrukture, ali i obavlja poslove računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, osiguravajući informatičku potporu za obrazovne, istraživačke i poslovne potrebe najvećeg hrvatskog sveučilišta\", ističu iz centra.

Prvo računalo instalirano u Srcu na čiju se isporuku čekalo dvije godine bilo je najveće i najmodernije u regiji, a sa svim je dijelovia zauzimalo dva kata zgrade Srca. Računalna snaga i podatkovni kapacitet današnjih računalnih sustava u Srcu za nekoliko redova veličine nadmašuje snagu i kapacitet onih iz 70-ih godina.

\"Danas gradimo drugačije, modernije i daleko naprednije sustave planirajući uspostavu novih te njihovo povezivanje u Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Osim u samoj tehnologiji, dramatične promjene vidljive su jasno i u raširenosti uporabe informacijskih tehnologija i obimu i raznovrsnosti zahtjeva i očekivanja korisnika Srca kako u području raspoloživosti tehnologije, tako i u području osiguravanja kvalitetnih informacija, ali i podrške pri uporabi najnovijih tehnologija\", poručuju iz Srca, napominjući kako su djelatnici, korisnici i partneri ipak ono što Srce čini središtem i srcem informacijske i komunikacijske tehnologije akademskog svijeta u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije