Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatna aplikacija

Za plaćanje parkiranja mobitelom oslobođeni smo plaćanja poruke

Ilustracija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
01.05.2014.
u 08:23

Više se neće plaćati SMS-om i davati provizija operatorima, nego putem nove aplikacije Park Wallet, koju je osmislila tvrtka IPT. Eksperimentalno se uvodi u Veliku Goricu, a uskoro i u Zagreb

Nakon što su prvi u svijetu osmislili plaćanje parkiranja putem SMS-a, Hrvati su prvi osmislili i njegovo plaćanje putem pametnih telefona. Aplikaciju “Park Wallet” osmislila je tvrtka IPT u suradnji s PBZ Cardom i Hrvatskom parking udrugom, a prvi će je testirati Velikogoričani.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji kojom će biti omogućeno plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica.

– Točan datum početka još ne znamo, no građani će dobiti novu, modernu aplikaciju za plaćanje parkiranja i to bez ikakvog troška prema operatoru što uvelike umanjuje trošak plaćanja parkiranja, i to za 30-ak posto – kazali su iz Velikogoričkog Komunalca. Iz Hrvatske parking udruge, koja okuplja tvrtke koje se bave naplatom parkiranja, kazali su da će svaka članica prema tehničkim mogućnostima i vlastitom interesu aplikacije stavljati u svoj sustav naplate parkiranja.

Foto: IPT

Novu aplikaciju ubrzo će i Zagrebparking ponuditi svojim korisnicima, a u tijeku je rješavanje tehničke implementacije. Kako će izgledati plaćanje, objasnili su Marko Štimac i Boris Papeš iz tvrtke IPT.

– Nakon što preuzmu besplatnu aplikaciju, korisnici će se morati prvi put registrirati. Tu će unijeti podatke s kartice koje će zaštititi tajnim pinom koji će morati unositi pri svakom plaćanju parkiranja – kazao je Papeš.

Taj će pin, objasnio je, spriječiti zloupotrebu kartice ako netko izgubi mobitel. Za razliku od plaćanja SMS-om, kada mobilni operatori naplaćuju i slanje poziva sa 0,61 ili 0,69 lipa po poruci, putem aplikacije naplaćivat će se samo cijena parkiranja.

– Korisnici će sve podatke moći spremiti pa ih neće iznova morati utipkavati, a za razliku od SMS-parkiranja, imat će i evidenciju o plaćenim iznosima pa će poslovni korisnici moći pravdati račune – ispričao je Štimac.

>> Naplata parkiranja širi se na cijelo Trnje, sljedeće godine obećano osvjetljenje nasipa uz Savu

Komentara 9

BA
BadBoss4Life
12:29 01.05.2014.

ko nema za poruku nema ni auto

VO
vorda12
10:39 01.05.2014.

Bravo, napokon!

GO
gordijskicvor
12:04 01.05.2014.

Koji bullshit! Kao prvo plaćanje sms-om je najjednostavnije jer svaki, ali baš svaki mobilni korisnik ima uključen sms kao uslugu. Penetracija pametnih telefona nije ni približno broju korisnika koji su bar jednom koristili m-parking uslugu. Blje da su ispregovarali saa mobilnim operaterima da se taj sms naplaćuje po još nižoj cijeni, ili u postotku od cijene kupljenih sati parkinga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije