Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudbina Gredelja

Operirao srce i samo par dana kasnije dobio otkaz

radnici Gredelj
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
03.09.2014.
u 10:00

I dok se radnicima u turama uručuju otkazi, između HŽ-a i stečajnog upravitelja očito nema komunikacije. - U Gredelju sam radio 12 godina, a sada ću na burzu kao i stotine kolega i tko zna hoće li za nas biti posla - kaže Ivica Čuvar

Ovog ljeta bez posla je ostalo čak 447 radnika Gredelja koji su u već u poodmakloj dobi zaposjeli burzu nadajući se novom poslu. Među njima su i Ivica Čuvar i Miroslav Radanović koji su uz još 233 radnika od 1. rujna na burzi.

– Čemu se mogu nadati, u jesen ću napuniti 53 godine i teško da ću nakon 18 godina rada ovdje naći novi posao. Doma me čekaju nezaposlena žena i dva sina od kojih je stariji baš završio srednju školu kazao je Radanović. Opisao je da su im prošli četvrtak najavili da se za 200-tinjak osoba ugovori o radu neće produžiti.

– U stečaju smo već 20 mjeseci i od tada smo na iglama hoće li se ugovoriti kakav posao i hoće li nam produljiti ugovore, no za nas nije bilo spasa rekao je Radanović. Na posljednjem popisu na kojem se od 2012. i otvaranja stečaja već našlo 960 osoba svoje ime našao je i Ivica Čuvar.

– U Gredelju sam radio 12 godina, a sada ću na burzu kao i stotine kolega i tko zna hoće li za nas biti posla. Žena mi je u mirovini s primanjima od 1500 kuna  kazao je Čuvar. Nekoliko dana prije uručenog otkaza na posao se vratio s operacije srca koja je također, kazao je, uzrokovana stresom od iščekivanja.

U stečaju smo već 20 mjeseci i od tada smo na iglama hoće li se ugovoriti kakav posao i hoće li nam produžiti ugovore, no za nas nije bilo spasa

Miroslav Radanović

otpušteni radnik Gredelja

Glavnog krivca u tužnoj priči o potonuću i propasti Gredelja bivši radnik i sindikalac, a danas borac za Gredelj s burze Željko Starčević vidi u stečajnom upravitelju Peri Hrkaću koji u dvije godine nije ugovorio gotovo nijedan posao. 

Hrkać krivnju prebacuje na HŽ, vlasnika Gredelja, a koje posao prepuštaju Končaru i stranim tvrtkama. Otamo su pak poručili kako su Gredelju u 2014. dali 39 posto poslova na servisu vlakova i lokomotiva (od 133 milijuna kuna) i da se ugovara redoviti popravak vlaka u iznosu od oko 6,5 mil. kuna.

Na upit može li obavljati servis vlakova ako se Gredelj ugasi, što je mogućim najavio Hrkać, iz HŽ-a su kazali kako na njihovo poslovanje situacija oko Gredelja neće utjecati jer se zbog ugovaranja projekta nova 44 vlaka očekuje sve manja potreba za popravkom putničkih vagona i dizel-motornih vlakova.

Nekad uspješna tvrtka još je 2012. imala 1464 radnika, a sad ih je 496. 

>>Od 1.9. bez posla ostaje još 235 radnika tvrtke Gredelj

Komentara 4

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
12:20 03.09.2014.

Glavni krivci su SDP i HDZ te njihovi koalicijski partneri odnosno uvlakači željni fotelja. Ekonomija je uništena, a država pokradena, nije li to akt veleizdaje?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:24 04.09.2014.

u gospodarskom smislu više vrijedi 100 radnika u Gredelju nego 350 u Ikei koji prodaju stranu robu i uništavaju i ono malo hrvatske proizvodnje namještaja

Avatar divide et impera
divide et impera
14:55 03.09.2014.

Hrvatska je mala zemlja za veliki odmor...zar ne? Dakle rad i radnici nepoželjni su na njenom teritoriju jer nema odmora uz buku iz tvorničkih postrojenja i sa gradilišta. Izuzetak su prodavači, ali pod uvijetom da ne napuštaju trgovine u kojima rade kako ih se ne bi vidjelo na ulicama i da ne smetaju svojim tačkama dok putuju na posao u 5 ujutro i kućama u 23 navečer. Tek kada se to ostvari elite će konačno imati svoj mir i moći se pošteno odmoriti. Svi ostali pinklec na rame i granica. Nikoga ne zanima tamo neki radnik sa operiranim srcem koji za života nije uspio ušparati dovoljno novaca da si kupi bolnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije