Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odumiru mu mišići

Od zdravog dečka postao je invalid u samo deset dana

kristijan horvat
Davor Puklavec/PIXSELL
20.04.2013.
u 14:00

Kristijanu trenutačno jedino pomaže alternativna medicina, tretmani su skupi i njegovoj majci treba pomoć

S četiri godine u vrtiću zahtijevao je da mu donesu vilicu i nož kako bi jeo. Tako je naučio. Bio je dijete, a objedovao je kao odrasla osoba. Danas se kao 18-godišnji mladić ne može sâm hraniti. Kristijanova dijagnoza je motor neuron disease – smrtonosno odumiranje mišića i živaca. Donedavno je igrao nogomet, plivao, klizao se, rolao, trenirao te-kvon-do, hodao po pisti kao maneken... a danas svakodnevno prima 12 injekcija.

Najgora dijagnoza

Sve se dogodilo iznenada. Drugog dana siječnja pao je u nesvijest. Liječnici su rekli da ima cistu na mozgu pa su ga zadržali u bolnici. Za 18. rođendan, 11. siječnja, Kristijanu je punktirana kralježnica. Potom je uslijedila strašna dijagnoza. Liječnici su ga otpustili iz bolnice 18. siječnja. Riječ je o iznimno rijetkoj bolesti koja pogađa starije od 60 godina. Kristijan je, koliko je zasad poznato, jedini tinejdžer na svijetu s tom dijagnozom koji je od zdravog dečka postao invalid u samo deset dana.

– Moji mailovi i telefonski pozivi obišli su cijeli svijet. "Žao nam je, ne možemo pomoći vašem sinu", odgovarali su mi svi. Za to je vrijeme Kristijan doslovno umirao. Ruke i noge su mu se ukočile, glavu nije mogao držati uspravno, tresao se, rušio na tlo... Jedina liječnica koja nam je otvorila vrata i bez razmišljanja odlučila pomoći je neurologinja Maja Roje Novak – kazala je Kristijanova majka Slavica Horvat.

Elektroakupunktura

S obzirom na to da mu klasična medicina nije pomogla, pokušali su alternativnim putevima. Kristijan već mjesec dana ide na elektroakupunkturu. Već je nakon trećeg tretmana osjetio poboljšanje.

– Laknulo mi je jer sam mogu otići u zahod, a da se ne izubijam. Ali, vjerujte, radije bi da imam tumor na mozgu jer se o toj bolesti barem više zna – snuždenim je glasom rekao Kristijan.

Bori se, no ne smije prestati primati terapije, a novca nemaju. Kristijanu je potrebno otprilike 70 tisuća eura za godinu dana terapije.

– Kad su postavili dijagnozu, liječnici su me pitali želim li da mi sin umre doma ili u bolnici. To mi je bio najgori trenutak u životu. Ali, oboje smo borci. I danas je tu, pored mene, pomalo napreduje i ne predajemo se – poručila je samohrana majka Slavica.

>> Smrtonosna bolest: U 10 dana od zdravog dječaka postao invalid

Komentara 1

OK
okus
21:04 11.03.2014.

A da probate s antropozofskom medicinom? Daleko je jeftinije i ucinkovitije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije