Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor zet-a i hž-a

Od danas trećinu jeftinija karta za vlak i bus

vlak
Jurica Galoić/PIXSELL
01.03.2017.
u 14:45

Đački i studentski "ZET+HŽ" pokazi bit će 200, opći 400, a godišnji 4800 kuna

Od Leskovca do Filozofskog fakulteta sa 109 kuna “viška” u džepu. Studentica Tina Kovač od danas mjesečnu kartu za vlak i ZET plaćat će 200, umjesto 309 kuna, a 1200 kuna godišnje, koliko će uštedjeti, iznos je koji će sad moći, kako sama kaže, rasporediti na udžbenike i “pokoju kavu”.

Očekuju sto tisuća karata

Ne računa samo Tina kamo će s “ostatkom” novca, već i ostali Zagrepčani koji po gradu putuju kombinacijom željeznice i tramvaja, a kojima će od danas mjesečni pokazi “ZET+HŽ” biti u prosjeku 33 posto jeftiniji.

– Cijena zajedničke opće mjesečne karte sa 609 kuna smanjena je na 400 kuna. Osnovnoškolska mjesečna karta, koja je koštala 279 kuna, te srednjoškolske, studentske, socijalne i umirovljeničke mjesečne karte, koje su se naplaćivale po 309 kuna, plaćat će se 200 kuna. Korekcija cijena odnosi se i na zajedničke godišnje karte, pa će se opći pretplatni kupon, umjesto 6708 kuna, kupovati za 4800 kuna, odnosno za jednokratno plaćanje 4320 kuna – objasnili su jučer u Gradu, gdje je potpisan ugovor o smanjenju cijena između Holdinga i HŽ-a. Ne samo da će na taj način veći broj Zagrepčana kupovati karte za javni prijevoz, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, već će se na taj način i smanjiti koncentracija automobila u gradu.

– Očekujemo udvostručenje broja njihove kupnje, odnosno prodat će ih se blizu sto tisuća – uvjeren je gradonačelnik, koji kaže kako će polovica od 43 milijuna kuna, koliko se uložilo u ovaj projekt te u uvođenje jedne zone u sve gradove i općine u kojima vozi ZET, nadoknaditi upravo povećanjem broja putnika. Drugi dio “namirit će se iz povećanja efikasnosti ZET-a”, odnosno iz proračuna Grada.

Na Jelačić plac za 16 kuna

I dok Zagrepčani komentiraju kako će polusatne karte za ZET u konačnici platiti možda i više nego da se voze s onima po deset kuna, u Zaprešiću, u kojem se nove karte, baš kao i u Velikoj Gorici, Bistri, Klinča Selima, Luki i Stupniku uvode od danas, pojeftinjenjem su zadovoljni.

– Do Zagreba i natrag, kad bismo išli ZET-ovim autobusom, stajalo bi nas 40 kuna. Sad će, u najgorem slučaju, ta cijena biti 16 kuna – rekao je Boris Jurić, kojeg smo jučer sreli u Zaprešiću. 

Ključne riječi

Komentara 9

KR
kresimirn
16:15 01.03.2017.

al ovce pasu....a to sto su digli cijene komunalija, smece,voda,gradsko stambeno i ostale naknade za 50% od kada su gradonacelnici, to nema veze...

HE
herojulice
11:55 02.03.2017.

Pa to se moglo i prije ostvariti, zašto baš sada? :)

ZL
zlatnirat
12:47 02.03.2017.

I stim pojeftinjenjem jos je preskupo, ponavljam se u Becu 365 eura godisnja karta za svakoga i 365 dana u godini uz voznju 24 sata na dan, ako ste velegrad privucite ljude s takvim kartama i oslobodite grad od toliko zagadivanja automobilima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije