Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava

Novi početak Vitićevog nebodera uz koncert na krovu zgrade

neboder
Tomislav Miletic/PIXSELL
22.09.2012.
u 15:00

Prvi rezultati projekta platforme Bacači sjenki “Čovjek je prostor: Vitić_pleše”. Stanari će za obnovu, uz novac od Grada, morati podići i kredit

Pola stoljeća prošlo je od gradnje poznatog drvenog nebodera Ive Vitića u Laginjinoj 9, bisera moderne arhitekture. Nakon godina propadanja i neulaganja, neboder koji se u posljednje vrijeme spominjao u negativnom kontekstu – jer je opasan za stanare i prolaznike zbog padanja žbuke i drvenih grilja s pročelja – od danas okreće novu stranicu.

Početak zajedništva

Na okruglu obljetnicu predstavnici stanara u suradnji s platformom Bacači sjenki u povodu skorog početka obnove zgrade organiziraju druženje. Na krovu zgrade danas od 17 sati svirat će duo Krešimir Bedek na gitari i Martin Draušnik na violini, a održat će se i projekcija koncerta slovenske jazz grupe Bossa nova, koja je 2005. na krovu Vitićeve zgrade održala koncert. A sve se to možda ne bi ni dogodilo da se nije upleo Boris Bakal, osnivač Bacača sjenki, koji je 2002. pokrenuo projekt “Čovjek je prostor: Vitić_pleše”.

– Projekt je započeo prije sedam i pol godina kao potraga za razlozima zbog kojih je stambena deseterokatnica u Laginjinoj 9 u katastrofalnom stanju te je njezina izvorna ljepota gotovo neprepoznatljiva – objašnjava Bakal. Osim obnove zgrade, kao neposredan cilj projekta postignuto je i zajedništvo stanara.

– Kada sam se u sklopu projekta uselio u neboder, shvatio sam da je projekt nemoguće provesti jer stanari nisu imali ni kućni savjet. Tada sam cijeli projekt okrenuo prema stanarima i stvaranju zajedništva. I u tome smo uspjeli – kaže Bakal.

Snima se i dokumentarac

A kako je cijeli projekt tekao, ali i završio, moći će se vidjeti i u dokumentarnom filmu, čiji se zadnji kadrovi očekuju završetkom obnove zgrade. U međuvremenu stanari za obnovu svog nebodera moraju podići kredit, a dio novca dobit će od Grada Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije