Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni roditelji:

'Što će djeci značiti uniforme ako im roditelji nemaju za kruh i osnovne životne potrebe?'

Školske uniforme
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
17.02.2017.
u 12:52

Djeca su ionako različita, od različite obuće, školskog pribora, torbi, mobitela, tako da ih ne možemo ukalupiti, zato ne uništavajmo njihovu osobnost i skladan razvoj, jer i pozitivnih kao i negativnih različitosti uvijek će biti, smatraju roditelji djece iz OŠ Gračani

Nakon što je Grad Zagreb predložio uvođenje školskih odora u zagrebačke osnovne škole, javili su nam se roditelji Osnovne škole Gračani koji se ne slažu s inicijativom koju je pokrenuo gradonačelnik Milan Bandić.

Oni smatraju kako je riječ o predizbornoj kampanji te da se uvođenje uniformi forsira upravo zbog lokalnih izbora.

– Usprkos tim istupima i forsiranju ipak jedan dio roditelja nije za uniformiranje. U školi ima oko 370 učenika, a ankete koje su djeca donijela iz škole predavala su tajnici, roditeljske sastanke gdje bismo bili informirani za sve razrede nismo imali niti raspravljali javno o tome, što smatramo nekorektnim – kažu pojedini roditelji djece iz OŠ Gračani u kojoj se 170 roditelja izjasnilo za uvođenje reformi, 115 ih je protiv, 13 je bilo nevažećih anketa, a ostalo je nepoznato.

– Smatramo kako u Gradu Zagrebu postoje puno veće potrebe od utrošenih dvadeset do trideset milijuna kuna na uniformiranje. Što će djeci značiti uniforme ako im roditelji nemaju za kruh i osnovne životne potrebe, a da ne pričamo o raznoraznim potrebama u školstvu i socijali. U pojedine dječje vrtiće roditelji donose i potrošni higijenski pribor. Djeca su ionako različita, od različite obuće, školskog pribora, torbi, mobitela, tako da ih ne možemo ukalupiti, zato ne uništavajmo njihovu osobnost i skladan razvoj, jer i pozitivnih, kao i negativnih različitosti uvijek će biti... To je život – ističu roditelji koji nisu za uniformiranje djece te dodaju:

– Ni jedna ozbiljna studija ne pokazuje pozitivnu učinkovitost uniformiranja. Također želimo reći da smo mi roditelji koji želimo djeci najbolje i ne želimo da našu djecu netko prisiljava na uniformiranje ako to nije dobra volja, a također niti zbog nečijeg prosperiteta i lokalne politike.

>> Školske odore platili bi iz proračuna, roditelji protiv: 'Mnoge škole nemaju za toaletni papir i sapun'

Komentara 18

SA
samoistina5
16:31 18.02.2017.

Roditelji trebaju reći za svoju djecu. Zašto nametati ako netko ne želi. Ustvari tko uopće smije nametati? A što se ove škole tiče moje mlađe dijete ide tamo i ravnateljica je velika obožavateljica onih na vlasti (naravno koja vlast dođee tako će se prilagoditi). Predsjednik GČ pohodi i vijeće roditelja iako nije roditelj, a vijeće bi trebalo biti nezavisno tijelo. Žalosno je kada se politika miješa u sve...

LB
laura.b
16:03 18.02.2017.

Mislim da roditelji trebaju odlučiti, a ne institucije i politika u bilo kakve svrhe. Prestanite nametati svoju volju kako bi preko nas širili populizam.

OS
osica
14:54 17.02.2017.

Možda čak i da kutama. Jer ona "odijelo ne čini čovjeka" kod nas je davno izgubljena. Čak i nastavnici, nažalost drukčije gledaju " dobro obučenu djecu markice". Djeca to primijete i nesretna su zbog toga. Iskustvo odavno me naučilo da da je to tako, ali u životu se mnogo toga promijeni " pa dođe i ono "tko bi gori sad je doli". Ali trebatae vi da svojim djetetom proći " moje je silno patilo jer je "jedina bila kraljica od kuće do škole, od starih rooditelja do nastavnika...i to joj je davalo krila. No, danas je moja kraljica, ova druga prosjek i ništa više. zato mislim, djeca su različita ali ih treba prizemljiti odjećom, umom ne. neka onaj od smetlara u običnoj majici i tenisicama briljira u razredu , ako je naj pametniji, neka bude uzor a ne onaj s markicom ako nije najpametiji. No, kako to postići u odraslima glavama, " pokondirenim tik vama" ? Nikako .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije