Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA GRIJANJA

Neispravni dimnjaci uzrokuju trovanje

15.09.2003.
u 00:00

Prema odluci grada čišćenje dimnjaka mora se obaviti svakih trinaest tjedana

Umor, glavobolja, mamurluk i bezvoljnost samo su neke od posljedica trovanja plinom, koje se može dogoditi u slučaju nestručnog priključka plinskog trošila ili neispravnosti dimnjaka, a mnogi građani i nisu svjesni da je možda baš to uzrok njihovih problema.

Prema odluci grada Zagreba kontrola, čišćenje i rad dimnjaka mora se obavljati svakih trinaest tjedana, a ukoliko korisnici dimnjačarskih usluga ne žele sanirati kvar, dimnjačari su ih dužni opomenuti i podnijeti prijavu. Kako mnogi probleme sanacije rješavaju u zadnji čas, dimnjačari prije zime imaju više posla.

- Zagrepčani sve manje koriste kruta goriva i ugrađuju plinska trošila, no time nije riješen problem čišćenja dimnjaka, kao što većina misli. Štoviše, još više pozornosti treba posvetiti plinskom trošilu. Naime, ako je ono neispravno priključeno postoji velika mogućnost da dođe do povrata dimnih plinova, što uzrokuje gušenje i trovanje - ističe Mladen Mustač, vlasnik dimnjačarskog obrta Vediko.

Prve znakove trovanja plinom mnogi ne smatraju ozbiljnim pa ih zanemaruju, no nakon zatražene liječničke pomoći konstatira se trovanje. Kako bi se izbjegli zdravstveni i drugi problemi u Vediku apeliraju na građane da, kada vide obavijest da će se u njihovoj zgradi vršiti kontrola i čišćenje dimnjaka, budu kod kuće i dopuste dimnjačarima obavljanje svojega posla jer se dimnjaci čiste prije prvoga grijanja.

- Nakon obavljenoga pregleda dimnjaka na terenu obrađujemo podatke koji idu na prijepis i koji se dostavljaju korisnicima naših usluga. Tek tada građani mogu biti sigurni u ispravnost trošila i dimnjaka - dodaje Mustač.

Budući da se u zadnje vrijeme u Zagrebu pojavio problem neovlaštenih dimnjačara, u Vediku upozoravaju građane da priključivanje plinskih trošila povjere isključivo osobama s dozvolom koju je izdala područna dimnjačarska služba, te da se ne ustručavaju zatražiti identifikacijsku ispravu od dimnjačara.

Za servis trošila najbolje se obratiti ovlaštenom servisu ili firmi koja prodaje aparate.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije