Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon poplava

Od smrada ustajale vode u kućama ne mogu živjeti

Poplave Čička Poljana
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
05.03.2014.
u 18:00

U Čičkoj Poljani ulice kojima je donedavno prolazio bager, iako suhe, sada su pune rupa, a mještani i dalje zbrajaju štete. Kažu da ne znaju što bi činili da nije bilo vatrogasaca i vojske koji su im dostavljali hranu

Šljunak iz vreća koje su se koristile za zečje nasipe stanovnici Čičke Poljane jučer su rasuli po svojim dvorištima, popunjavajući rupe koje su nastale u poplavi. Noć prije povučene su policijske patrole, jednako kao i sve operativne snage. Vode koja je prekrila glavnu cestu više nema, no ostaci lokava po poljima još su vidljivi, a pojedina dvorišta i dalje plivaju u mulju.

Kad će dobiti odštetu

Iako je 2010. godine vode bilo najviše, nikad se nije toliko zadržala kao sada, žale se stanovnici.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
– Već je toliko ustajala da od smrada ne možemo boraviti u kući. Na smještaju smo trenutačno u Zagrebu, a dolazili smo posljednjih 14 dana kako bismo barem za koji centimetar smanjili razinu vode u kući koja je iznosila pola metra – kaže bračni par Rapo. Tek su jučer uspjeli izbaciti vodu iz kuće, no još uvijek se po dvorištu ne mogu kretati bez gumenih čizama. Ostali su bez kuhinje, električnog štednjaka, hladnjaka, hidrofora, perilice, digli su se laminati, zidovi su upili vlagu...

Ne mogu ni procijeniti štetu. Od prethodne smo dvije poplave za odštetu dobili ukupno oko 2500 kuna, iako smo od Grada Zagreba i Velike Gorice za 2010. dobili pomoć od 10.000 kuna – kažu supružnici Rapo.

A procijenjena šteta 2010. bila je 54.000 kuna. Sudeći prema prethodnim poplavama, većina stanovništva ne očekuje da će, dobiju li novac za odštetu, on pokriti sve što im je uništeno.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

– Ako nam ga i dodijele, pitanje je kad ćemo ga dobiti. Nama su uništeni usjevi i povrće iz vrta koji bi nas prehranjivali cijelo ljeto i zimu – kaže Božo Majdak, koji je kokoši preselio na tavan jer im je nastamba pod vodom. A pokraj njih spavala je i supruga te pas i mačka.

Prvi put izišli iz kuća

Dio stanovništva, uglavnom umirovljenici i starci na štakama, nakon toliko vremena prvi su put izišli iz svojih kuća.

Vojska i vatrogasci dostavljali su nam hranu i vodu skroz do vrata. Ne znam što bismo bez njih – kaže Ljubica Gmižić, koja je u Čičkoj Poljani u pedeset godina doživjela već pet poplava.

Komentara 5

Avatar Vrag Vražji
Vrag Vražji
22:47 05.03.2014.

Poplava prošla, prošla i obećanja koja su padala za vrijeme poplava.... poplavljeni, ne nadajte se ničemu, a nasipe oko kuća si napravite sami. Nažalost i ja spadam među vas.

SV
Svarten
18:32 05.03.2014.

Stvarno zalosno ali kao uvijek siromaku opet po ledzima. Vlada samo prica kak bu pomogli ali od toga nema nista,

Avatar jure23
jure23
10:39 06.03.2014.

ali zato iz novih automobila trešte cajke, grijanje i klima radi kao ludo, a sjedala milina jedna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije