Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi na jesen

Nakon deset godina čekanja obnovit će se Vitićev neboder

Vitićev neboder
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
11.07.2014.
u 13:30

Suvlasnici trebaju platiti oko 2,5 milijuna kuna pa će, zajednički, putem GSKG-a, dignuti kredit na deset godina

Boje su izblijedjele, pročelje je propalo, zidovi su potpuno oronuli, a drvene grilje svako malo opadaju i predstavljaju opasnost za prolaznike. Remek-djelo moderne arhitekture na uglu Laginjine i Vojnovićeve ulice godinama propada.

Nova javna nabava

No dugotrajnoj borbi stanara, čini se, nazire se kraj. Nakon deset godina neuspjelih pokušaja obnove nebodera arhitekta Ivana Vitića, poznatijeg kao “Vitićev” neboder, skela bi se konačno mogla ukazati na jesen, što znači već za nekoliko mjeseci. Ukupna je vrijednost obnove oko sedam milijuna kuna, suvlasnici će platiti 2,5 milijuna, a ostatak će podmiriti sredstva iz spomeničke rente.

– Prije dvije godine putem javne nabave izabran je izvođač radova, no to je na kraju poništeno jer projekt nije bio kompletan. Napravljena je izmjena i dopuna projekta i troškovnika te je nova javna nabava sada u tijeku – objasnio je predstavnik suvlasnika Petar Paradžik.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Umjesto teških drvenih grilja postavit će se aluminijske, ali i termalna izolacija na sva pročelja u Laginjinoj 7 – 9. Iznos od 2,5 milijuna kuna, koji trebaju platiti stanari, jedan će dio platiti u gotovini, a za drugi će zajednički, preko upravitelja Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, podići kredit na deset godina. Javna nabava trebala bi završiti najkasnije u kolovozu, kada će se znati i novi izvođač radova.

Grilja pala na igralište

– Nadam se da će ovo biti dobar primjer kvalitetne obnove i odličan pilot-projekt na razini cijele države. Sretni smo što se neboder konačno počinje obnavljati – kazao je arhitekt Robert Loher koji u Vitićevu neboderu živi od 2008. godine.

– Prema izmijenjenu i odobrenom projektu izvodit će se obnova svih pročelja i krova zgrade u Laginjinoj 9, za koju je i načinjen izračun participacije suvlasnika građevine Laginjina 9 i Grada Zagreba u sufinanciranju obnove pročelja i krova – potvrdio je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Oronule drvene grilje već dugo predstavljaju opasnost za građane, a posljednji je put u ožujku 2012. godine golema grilja pala na dječje igralište.

>> S Vitićeva nebodera u središtu Zagreba otpale 100 kg teške grilje

Komentara 9

Avatar Šime Validžić
Šime Validžić
19:24 11.07.2014.

Trebali bi stolariju na svim zgradama planski obnavljati i zabraniti da svatko mijenja prozore i rolete i zatvara balkone - koristeći različite boje, materijale i izvedbe - čime od lijepe zgrade stvara jednu koja izgleda kao da je u Latinskoj Americi. Planska obnova nebi koštala više nego kad ju svatko radi stihijski o svom trošku.

1A
1A
13:54 12.07.2014.

Fuj, fuj, fuj! Ovako zapusteno, neodrzavano i neuredno, a vlasnici sve neka intelektualna elita. Unutra izgleda jos gore, neuredni, izgrebani i slomljeni postanski sanducici, prljavi zidovi. Bar su to iz vlastitih dzepova mogli platiti vlasnici, ili barem sami oliciti/urediti. Stoo im im vrijedi stan u strogom centru Zagreba kad je ofucana zgrada razlog za duboku depresiju.

DU
Deleted user
14:02 12.07.2014.

Nadam se da će i stolariju zamjeniti, obično ostave prozore pa poslije svatko postavlja kako mu puhne, različitih boja i materijala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije