Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijske kamere

Gdje se u Zagrebu najbrže vozi: Na Slavonskoj vozači vole 'potegnuti' brže nego na obilaznici

Fiksna kamera za mjerenje brzine na Slavonskoj aveniji
15.12.2015.
u 10:30

Kamere od ljeta na 10 mjesta u gradu snimaju promet i evidentiraju one koji voze iznad dopuštenog. Za takve je kazna od 250 do 5000 kuna

Papučicu gasa, o to znatno jače nego što je dopušteno, Zagrepčani, čini se, najviše vole stisnuti na Slavonskoj aveniji. Ondje je, naime, u srpnju postavljena fiksna policijska kamera i u četiri je mjeseca rada u prekršaju uhvatila 4151 vozača, kojima je na kućnu adresu poslana kazna od 250 do 5000 kuna, ovisno o brzini vožnje.

Kamera je postavljena na zelenoj površini Slavonske avenije, stotinjak metara istočnije od petlje s Držićevom avenijom, a snima i jedan i drugi smjer kretanja.

– Slavonskom se uvijek vozi brže od dopuštenog jer je riječ o brzoj prometnici pa smatram da su trebali povećati brzinu, a ne kažnjavati. Čuo sam za kamere, no nisam ih primijetio pa se nadam da neću dobiti "čestitku" uoči Božića – kazao je Zoran Matoš, vozač kojeg smo zatekli na benzinskoj postaji nedaleko od lokacije kamere. Ivan, zaposlenik jedne obližnje tvrtke, ističe da se ljudi znaju raspitivati o lokaciji kamere i da nastoje sporije voziti kad saznaju gdje je.

Unutar tri dana pola iznosa

Zanimljivo je da se vozači više drže ograničenja na obilaznici nego na Slavonskoj aveniji ili Ulici Dubrava. Tako je u Dubravi, na križanju s Ulicom II. Poljanice, u prekršaju uhvaćen 2591 vozač, a na obilaznici su snimljena 2524 prebrza vozača.

Foto: VL

Kamere su od ovoga ljeta, inače, na deset najugroženijih lokacija u gradu, na kojima se pokazalo da vozači najradije voze brže od ograničenja, a dosad su evidentirale 13.678 prekršaja.

Iz zagrebačke su policije objasnili da kamere snimaju vozače koji voze 10 kilometara brže od dopuštene brzine, a vlasnik vozila na kućnu adresu za nekoliko dana dobije obavijest o prekršaju. Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa određene su visine kazni pa će vozač koji projuri 50 kilometara na sat iznad dopuštene brzine biti kažnjen iznosom od pet do 15 tisuća kuna, ovisno o prekoračenju.

Oni koje se snimi s brzinom od 30 do 50 kilometara na sat više nego što je dopušteno platit će kaznu od 2000 kuna, dok će najčešće prekršitelje, a to su oni od 10 do 30 kilometara na sat brže od dopuštenog, to koštati od 500 do 1000 kuna. Ako se kazna plati u roku od tri dana, vozač može platiti samo pola iznosa. Od policije smo tražili i podatke o iznosima ispisanih novčanih kazni i o brzinskim rekorderima, najbezobzirnijim vozačima, no nismo ih dobili.

Kraj radarskim sačekušama

– Svrha postavljanja uređaja nije samo represivno nego i preventivno djelovanje policije na sigurnost cestovnog prometa – kazali su iz policije dodavši da zasad imaju postavljenje kutije za kamere na 10 lokacija, no da je samo pet kamera koje se sele jer svaka košta 250 tisuća kuna.

Budući da je riječ o učinkovitom projektu, iz policije ističu da je cilj njegovo širenje. Tim će se projektom u konačnici smanjiti potreba za policijskim radarskim kontrolama, a prednost kamera je to i što snimaju 24 sata na dan pa ih ljubitelji brzina ne mogu izbjeći.*

Ključne riječi

Komentara 15

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:46 15.12.2015.

A da razmislite da svaki razvijeni grad ima brze koridore, te da nisu sve prometnice jednakog prioriteta. Na Slavonskoj/Ljubljanskoj zapravo ni ne bi trebalo biti semafora, niti lijevih skretanja. Ograničenje 90 km/h. Kaos stvara neadekvatna kategorizacija prometnica i neoravilno postavljeni semafori. Takvih brzih prometnica mi moralo biti barem 5-6 koje povezuju cijeli grad.

TO
tovaravot
11:12 15.12.2015.

na nekim dionicama slavonske ogranicenje je smijesno

Avatar utunelu
utunelu
12:24 15.12.2015.

mup ne zna raditi posao tj.sluzi se metodama milana bandic od nekomercijalnih komunalnih djelatnosti stvorio je stroj za stvaranje love koji je nezakonit.!!!Osim toga postoje brdo prekrsaja koji ih uopce ne zanimaju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije