Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani podijeljeni

Na posljednjoj zelenoj livadi na Kajzerici - park i voćnjak ili crkva?

Kajzerica
02.05.2015.
u 10:00

Gradnja crkve zauzela bi tek trećinu parcele, ovo je jedna od triju lokacija za crkve koje Nadbiskupija dobiva za Svetice

Na livadi uz Bencekovićevu ulicu na Kajzerici, zbog koje su stanari potpisivali peticiju tražeći da bude voćnjak, vježbalište i dječje igralište, mogla bi niknuti i crkva. Upravo je to jedno od triju lokacija za nove crkve, a koje Zagrebačka nadbiskupija traži kao zamjenu za ustupljeno zemljište na Sveticama za kamp HNS-a. Najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić jučer za obilaska tog kvarta. Sagradit će, dodao je, i fontanu, “sadržaje za penziće” i mali rekreacijski centar.

‘Mali Bundek’

–Vidim tu mali Bundek - rekao je Bandić i pokrenuo lavinu komentara stanovnika. Dio njih, koji podržavaju inicijativu udruge ZaKaj? Za Kajzericu, ostao je pri tom da se na, kažu, posljednjoj zelenoj površini u kvartu ne gradi ništa. Predlažu da se crkva, koja naselju treba jer su mise u obiteljskoj kući, gradi na križanju ulica Žarka Dolinara i ulice Radoslava Cimermana, u blizini nove škole.

–Crkvu bi ondje zbog blizine mogli posjećivati i vjernici iz Trnskog i Sigeta - rekao je predsjednik udruge ZaKaj? Za Kajzericu Ognjen Golubić. No, župnik postojeće župe Rođenja Isusova Mijo Šibonjić, kao i vjernici, smatra da je logično da se crkve grade u središtu naselja, i blizu i jednako daleko svim stanovnicima Kajzerice.

–Na slobodnom zemljištu na uglu ulica Stjepana Bencekovića i VI. Južne obale od 12.000 kvadrata, za gradnju crkvenih objekata treba 5000, što je tek trećina zemljišta - rekao je vlč. Šibonjić. Postoji i idejni projekt arhitektice Slavice Alvir, stanovnice Kajzerice, upućen Zagrebačkoj nadbiskupiji i Gradu. Sastojao bi se od župne crkve, župnog centra te garažama s gospodarskom zgradom.

Moguća zamjena zemljišta

U dvorištu iza župnog centra predviđeno je polivalentno igralište za djecu, cvjetnjak i vrt s voćkama.

–Potrebne su nam prostorije za druženje, gdje se vjernici mogu okupljati. Sadašnja crkva premala je za krizme, pričesti i druga događanja. U 2014. bilo je 63 krštenja, a samo devet sprovoda. Djece je sve više kaže župnik.

Zelena površina u Bencekovićevoj dosad je ostala netaknuta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Dio zemljišta, naime, u vlasništvu je Grada, a dio dviju građevinskih tvrtki. Oni su, ističe Golubić, voljni mijenjati zemljište.

– Vlasništvo će se riješiti zamjenom ili formiranjem drugačijih parcela. Kako god napravimo, neće svi biti zadovoljni. Mislim da crkvu treba graditi tamo gdje će se za nju naći adekvatna ploha, a to je ovdje, po meni, najizvjesnije - rekao je gradonačelnik Bandić.     

Ključne riječi

Komentara 16

HR
Hrabraja
10:47 02.05.2015.

Pa kome vise trebaju crkve kad su i postojece prazne. Imam osijecaj da odredeni povlasteni popovi sebi rade spomenike. Taj novac je mogao biti puno bolje potrosen

ZV
zdravko.vugrinec
11:42 02.05.2015.

sanmo da je ckve gradit!!!

DA
danijelrukavina4
13:24 02.05.2015.

Vjeru treba graditi u ljudima, a ne u zidovima. Crkva i svećenici se uhvatili gradnje crkava. Nije li možda pametnije da izađete malo među ljude. Ako mi se svećenik svidi i vidim da čovjek pametno govori, moći ću ga slušati i u šumi, i na cesti, i na livadi, i na radiju i TV-u, svugdje. Neka crkva zasadi voćnjake i vrtove, i neka mlade uči vrtlarstvu i voćarstvu. Prirodnom. Kao one stare časne sestre, mislim u Njemačkoj ili Švicarskoj, što sve dobivaju iz prirode, i gnojivo, i insekticide, i kupke za sjemenje. I eto vam crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije