Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade tek 2,5 mjeseca

Bandić smjenjuje upravu Holdinga jer ga ne “sluša”

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
28.05.2015.
u 08:41

Dejan Fičko i ostali članovi nisu se složili s gradonačelnikovim zahtjevom da se odreknu otpremnina

Gradonačelnik Milan Bandić jučer popodne svojim suradnicima najavio je da će smijeniti sadašnju Upravu Zagrebačkog holdinga na čelu s Dejanom Fičkom, nakon što su odbili promijeniti ugovore prema kojima u slučaju neopravdane, političke smjene imaju pravo na otpremnine u iznosu pola plaće za sve četiri godine. Kada se zbroji, sadašnjoj upravi izabranoj na javnom natječaju dok je Bandića mijenjala Sandra Švaljek, trebalo bi u slučaju otkaza isplatiti 2,7 milijuna kuna, što Bandić želi izbjeći.

Po kratkom postupku

Gradonačelnik je stoga na njih apelirao da se sami odreknu otpremnina nakon čega bi ih bez poljedica na budžet smijenio po kratkom postupku. Svoje pismeno očitovanje uprava je, kao svoj odgovor, poslala jučer u popodnevnim satima kada je isticao rok koji im je Bandić dao 22. svibnja.

Bandiću pišu da očito nije najbolje proučio njihove ugovore koji nisu ništa bolji od onih koje su imali članovi bivše uprave na čelu sa Slobodanom Ljubičićem. Navode da im je plaća manja i da su imenovani na četiri godine, dok su prijašnje uprave mogle ostati u Holdingu i ako odstupe, kao savjetnici ili pomoćnici uprave.

–Primjera radi, trošak smijenjene uprave na novim radnim mjestima u Holdingu godišnje iznosi 2,5 milijuna kuna. Da se uprava opozove danas, trošak otpremnina iznosio bi 2,7 milijuna kuna bruto. Ako bi se opozvala nakon dvije godine, tada bi taj trošak u bruto iznosu bio 1,45 milijuna kuna – stoji u objašnjenju Bandiću.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Uostalom, poručuju mu da ga pitanje otpremnina ne bi trebalo smetati, jer im je više puta javno ili na sastancima iskazao podršku. Što znači da će otpremninu samo iskoristiti u slučaju tzv. političke smjene, a ako ne bi radili po pozitivnim hrvatskim propisima ili ne bi ispunili obveze koje su preuzeli, odstupit će ne samo s pozicije nego i iz tvrtke, bez otpremnine.

Želimo bolji Zagreb

Fičko i ostali podsjećaju i da su ugovori ponuđeni od strane Nadzornog odbora i da je sve učinjeno u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i pravilima definiranim u osnivačkom aktu društva. Napustili su, pišu, “bolje plaćena mjesta i motiv javljanja na natječaj za Holding nije bio novac, nego isključivo želja da Zagreb pretvorimo u bolje mjesto za život, mjesto bez nepotizma i korupcije.”

Navode da su svjesni i krize u zemlji na koju se poziva gradonačelnik, no da im onda nije jasno zašto Holding od 2011. do 2014. nije dijelio sudbinu zemlje i smanjivao plaće, nego ih povećavao. Tako je, navode, u Holdingu manje od 10 posto zaposlenika s visokom stručnom spremom, ali je prosjek plaće 7031 kunu.

–Novu upravu odabrala je head hunting agencija, a uskoro će i sve uprave tvrtki u državnom vlasništvu morati biti izabrane na taj način – stoji u dopisu. Iako je ovakav ishod mogao očekivati, gradonačelnika je ipak zatekao. Da Fičko i ostali neće odigrati kako je tražio mogao je isčitati već jučer oko podneva na otvaranju gradilišta u Miramarskoj kada mu je javljeno da su se članovi uprave Holdinga ispričali na nedolasku zbog sastanka. Malo kasnije na stol je dobio njihov odgovor nakon čega je, saznajemo, uzeo mobitel i redom krenuo nazivati sve njih s pitanjem ‘Jel ostaješ pri onom?’ Nakon što je dobio iste odgovore navodno je pobjesnio kazavši ‘Sve ću ih smijeniti’. Neslužbeno doznajemo da Bandić već priprema nove ljude i za upravu i Nadzorni odbor te da će postaviti sasvim novu strukturu. Ostaje za vidjeti kako će tad opravdati otpremnine od 2,7 milijuna kuna, budući da Fičko i suradnici nisu ničim naškodili tvrtki i da se, kako su naveli, nadaju daljnoj dobroj suradnji.

>> Uprava Holdinga do srijede se mora odreći tri milijuna kuna otpremnina

>> Rezanjem plaća šefovima do uštede od dva milijuna kuna

Komentara 142

GE
geler203
23:00 27.05.2015.

Tko će to platiti "gospodine" gradonačelniče?

Avatar blederhund
blederhund
23:50 27.05.2015.

..gradjaninhr...šališ se..ili...?...

Avatar Stelarij
Stelarij
23:34 27.05.2015.

Ovakva situacija moguca je samo u Zoni sumraka i Apsurdistanu! Naime, da mutan tip kojemu se sudi za teske pronevjere i dalje obavlja izvrsnu funkciju gradonacelnika gl. grada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije