Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od iduće godine

Kako naplatiti otpad za 370.000 kućanstava, a da to bude pravedno?

otpad odvoz
Foto: Pixsell
17.12.2014.
u 13:00

Trebat će nam pola godine za definiranje cijene odvoza, a treba se dogovoriti i sa svim suvlasnicima zgrada, kažu u Čistoći

Takozvana “pravednija” naplata odvoza komunalnog otpada prema volumenu, a ne prema kvadraturi stana, trebala bi nakon nekoliko odgoda konačno zaživjeti iduće godine.

Kako kažu u Ministarstvu zaštite okoliša, uredba o komunalnom otpadu na koju se već dulje čeka trebala bi uskoro biti donesena, a prema njoj će gradska Čistoća izmijeniti dosadašnji cjenik za uslugu odvoza smeća.

Veći računi u lipnju?

– Uredba je prošla javnu raspravu i u tijeku je obrada prikupljenih primjedbi. Očekujemo da će se naći na Vladi krajem siječnja 2015. – objasnili su u resornom ministarstvu i odgovorili na pitanje kad bi se o tom dokumentu moglo odlučivati, nakon čega bi trebao stupiti na snagu. Tada će svaki grad za svoje područje morati definirati način prikupljanja miješanog komunalnog otpada, uključujući učestalost odvoza i cijenu usluge, i to tako da je jedan dio cijene fiksan i vezan uz trošak održavanja sustava, a drugi dio uz količinu otpada koje kućanstvo proizvodi.

Novi način najviše bi mogao pogoditi obitelji koje žive u manjim stanovima i koje će zbog veće proizvodnje smeća morati zakupiti veće spremnike za koje će u konačnici plaćati i veću cijenu nego dosad. Ona bi pak mogla biti prikazana na računima koje će dobiti u lipnju.

– Sigurni smo da ćemo imati pola godine vremena za prilagodbu koju ćemo definirati u odluci. Zagreb ima 370.000 kućanstava kojima odvozimo smeće, pitanje je kako ćemo mi uopće uredbu koja već dobrano kasni moći primijeniti. Mi ne možemo napraviti novi cjenik jer ga bez uredbe nema smisla ni donositi pa će nam za sve trebati vremena – kazali su nam iz gradske Čistoće.

Osim problema s definiranjem cijene, veliki problem bit će sklapanje ugovora koje će Čistoća morati ugovoriti sa svakim predstavnikom suvlasnika stanara. Njime će stanari odlučiti koliki spremnik u zgradi žele i koliko će im ga puta Čistoća prazniti. Tako će plaćati i cijenu koja će se dijeliti na ukupan broj stanara. Upravo ta odluka koja se prepušta stanarima mogla bi biti sporna.

– Zamislite Mamuticu koja ima stanovnika kao manji grad u Hrvatskoj. Rijetko se stanari mogu dogovoriti i o manjim stvarima pa će plaćanje Čistoći biti kompliciranije – dodali su u podružnici koja odluku i uredbu treba provesti.

Do 2020. zacrtano

No, prema uredbi, moguće su i uštede, ovisno o tome koliko će građani reciklirati. Time će manje puniti spremnike i smanjiti broj odvoza.

– Uredba definira cilj povećanja količine odvojeno prikupljenog korisnog otpada, stakla, plastike i papira po godinama, tako da 2020. dođemo do zacrtane obveze odvojenog prikupljanja 50% stakla, papira, plastike i metala – kažu u Ministarstvu zaštite okoliša.

Komentara 21

CH
chemica
14:24 17.12.2014.

Znači, račun za odvoz se podijeli na sve jednako? Kao što se nekad plaćala voda pa je EU donijela odluku da je to protuzakonito. Svaki građanin mora platiti samo koliko potroši! Ili koliko smeća napravi. U startu se krše zakoni i pravila EU...Umjesto da gradski uhljebljenici, pardon, zaposlenici odrede koliko će tko plaćati, lakše je ovako. Neka se stanari raskupusaju međusobno. Svakom jednako. "Najpravednije". Svakako najlakše za predstavnika stanara kojem su uvalili novi posao. Isto četveročlanoj obitelji kao i samcu. Posebna su pak priča cjelodnevna dežurstva uz kontejnere za smeće na ulici, da nam netko ne ubaci svoje smeće, ali za to "zadovoljstvo" treba ipak pričekati pola godine. Bit će krvi do koljena. U zemlji balkanoidnih divljaka i birokratske mafije na brdovitom Balkanu.

BU
BubyZG
17:45 17.12.2014.

Švicarci već nekoliko desetljeća imaju sustav koji vrlo precizno mjeri količinu otpada. Smeće se smije u kontejnere bacati SAMO u strogo kontroliranim i označenim vrećicama koje se kupuju u dućanima. Cijenu tih vrećica određuje lokalna Ćistoća i proporcionalna je količini otpada koja u nju stane. Na taj način se vrlo precizno plaća odvoz smeća po količini ( a ne po glavi i kvadratu ili nečem sličnom ), svi su vrlo stimulirani da smeće još u kućama recikliraju, jer se odvoz odvojenog otpada tipa papir, staklo, tkanina i sl. ne naplaćuje uopće i tako se primarnom reciklažom smanjuje se količina vrećica koju kućanstvo mora kupiti !

DU
Deleted user
19:18 17.12.2014.

Trenutno se smeće u Zagrebu kupi tri puta tijedno po obiteljskim kućama. Prvo smanjite odvoz na jednom tjedno I smanjite mi račun na jednu trečinu od onoga koliko plačam sada. Kuće u kojima živi jedna obitelj jednom tijedno je višeše nego dovoljno. Ali se istovremeno treba organizirati gdje će se odlagati ili sakupljati papir, staklo, plastika I biorazgradivi otpad (lišće,granje…). Zatim primjeniti ovo kaj je ovaj gosp. spomenuo za vreće koje se kupuju u Švicarskoj. Za zgrade, poslovne prostore I kuće sa vise obitelji/stanova posebno dogovarati broj kanti I koliko puta će se odvoziti. Problem je jedino kada bi se kupilo jednom tjedno onda dvije trečine smetlara nebi imali šta raditi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije