Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako žive umirovljenici?

Kada plati dom, Marici Bernardić za život ostane – 400 kuna

08.08.2014., Zagreb - Na terasi Doma za starije i nemocne osobe Maksimir odrzano je prostenje Sv. Dominika.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
28.03.2015.
u 11:00

Iz Grada kažu da neće biti poskupljenja cijena smještaja, a da bi se krajem godine trebala otvoriti dva nova doma za starije osobe, u Markuševcu i na Lašćini

Više od 35 godina Marica Bernardić radila je kao tkalja u tvornici. Posljednje tri živi u Domu za starije Medveščak, a preživljava s ispodprosječnom mirovinom od 2500 kuna. Svoju sobu u domu plaća 2100 kuna pa joj za život ostane tek 400 kuna. A mora kupovati lijekove, voće, higijenske potrepštine... No, ona samo skromno kaže: "Ima i gorih od mene". Kada joj zatreba novca, Marica skuplja boce. – Šparam koliko mogu. Ne kupujem si ništa osim lijekova. To mi je nužno. A ponekad prošećem i skupljam boce po gradu – kaže nam 79-godišnja umirovljenica te dodaje da najviše strahuje od poskupljenja cijena smještaja u domovima. Prema neslužbenim informacijama, cijene bi se mogle povisiti od 1. lipnja. No, iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu kažu da zasad o tome ne znaju ništa.

– Načula sam da umirovljenici o tome pričaju i očekuju poskupljenja, ali mi nemamo nikakvu informaciju o tome da će se cijene povisiti – poručila je Višnja Fortuna, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Zagrebu je ukupno 197.554 umirovljenika, njih 13.880 korisnici su novčane pomoći Grada, 3586 ih je raspoređeno u 11 gradskih domova za starije i nemoćne, a prosječna mirovina iznosi 2859 kuna. Čak oko 25 posto građana ima mirovinu koja nije dostatna za osnovne potrebe, a trenutačne cijene smještaja u domovima kreću se od 1500 do 3500 kuna.

– Od mirovine mi ostane tisuću kuna nakon što platim dom, tako da ne znam kako bih se snalazila ako se cijene povise – zabrinuta je Terezija Lemezović koja živi u Domu za starije Ksaver. Ivan Guja, za razliku od nje, o tome, kaže, ne razmišlja previše. – Imam sedmero unučadi, ali nasreću i dobru mirovinu. Na sebe ne trošim, priuštim si ponekad tek čašu vina nakon ručka jer mi je to gušt i idem na tečaj pjevanja. Ostalo dajem unučadi – kaže 80-godišnji Ivan Guja iz Doma Dubrava koji prima 4200 kuna mirovine.

– Od 2001. godine samo su se dva puta mijenjale cijene domova, i to 2005. i 2013. godine s porastom od 20 posto. To nije bila naša želja, nego potreba, zbog poskupljenja struje, komunalija, hrane i ostalih svakodnevnih izdataka – istaknula je pročelnica Fortuna lani kada je Ministarstvo socijalne politike najavilo izjednačavanje cijena u županijskim domovima s tržišnima. Podsjetimo, do kraja ove godine trebala bi se otvoriti dva nova doma za umirovljenike, u Markuševcu i na Lašćini.

>>Uskrsni pokloni razveselili 4000 umirovljenika

Komentara 1

ZA
zambezi
18:31 28.03.2015.

Kad moja mama plati rezije ostane joj 1000 kn,a jos mora i kupit sta ce jest. Pa 30 kn dnevno joj je dosta. A lijekovi joj netrebaju. Samo ovima u domu. Pa cemo ju dat u dom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije