Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilagodba

Isabel je prva i jedina gluha djevojčica koja pohađa vrtić

Isabel Tarczay
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
07.11.2014.
u 16:00

Trogodišnjakinju su svi u Malom princu odlično prihvatili i uz nju znakovni jezik uče i djelatnici i mališani, da bi mogli što bolje komunicirati

Isabel obožava tobogan i ljuljačke. Omiljeno mjesto joj je vrtić Mali princ, jer joj dan tamo prođe najviše u igri i druženju. A najčešće se igra kuhanja. Ima tek tri godine i već zna cijelu dvoručnu abecedu znakovnog jezika. Jedino što je razlikuje od ostalih vršnjaka je to što licem izražava emocije, a rukama ih opisuje i komunicira.

Malena Isabel Tarczay, naime, prva je gluha djevojčica u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj koja pohađa redoviti vrtićki program uz prevoditeljicu.

I otac je gluh

Ovaj pionirski pothvat omogućio joj je Grad Zagreb u suradnji sa savezom Dodir za gluhoslijepe osobe.

–Malo smo strahovali kako će to sve izgledati i hoće li se Isabel uopće uklopiti. Nije imala mnogo kontakta s drugom djecom jer je najviše vremena provodila s ocem i bakom. Ali, svima nam je dokazala da se sve može ostvariti uz volju i potporu. Moj suprug i Isabelin otac je također gluha osoba, a ja sam baš ove godine upisala tečaj znakovnog jezika da još bolje usvojim znakove za komunikaciju - objasnila je Isabelina majka Iva Tarczay.

Prvi dan u vrtiću prošao je, naime, prilično sramežljivo. Isabel se nije odvajala od svoje prevoditeljice.

–Bilo je za očekivati da će prvi dani u vrtiću biti takvi, jer ipak je to promjena na koju se svi trebaju naviknuti. No, Isabel se jako brzo opustila i sprijateljila s ostalom djecom. Svi su je izvrsno prihvatili, a ona bi najradije od jutra do mraka bila u vrtiću koliko joj se sve to svidjelo - istaknula je 24-godišnja prevoditeljica Morena Šuk.

I ostali klinci u grupi uče znakove, pa i dječje pjesmice na znakovnom jeziku. Svi se djelatnici i roditelji nadaju kako će se ova pozitivna iskustva prenijeti i na ostale vrtiće i škole u gradu.

–Djeca su najbolji ljudi. Njima je sve to normalno i bez problema prihvaćaju različitosti, dok mi odrasli, zapravo, imamo predrasude i mislimo da nismo dorasli promjenama. Klinci su Isabel odlično prihvatili i među njima nema nikakve razlike - poručila je Marica Tuškan, ravnateljica dječjeg vrtića Mali princ, te dodala kako su se prije samoga početka mnogo pripremali i razgovarali s ostalim roditeljima i djelatnicima kako bi Isabelin boravak prošao bez ikakvih problema.

Voli učiti

Trogodišnjaci brzo usvajaju znakove i nije im, kažu odgajateljice, nikakav problem učiti i prilagođavati se svojoj vršnjakinji i prijateljici koja ima oštećen sluh. U prostoru gdje borave nalazi se veliki plakat s dvoručnom abecedom znakovnog jezika koja je uvijek tu i pomaže u komunikaciji.

–Isabel je jako pristupačna djevojčica. Strpljiva je i voli učiti. Nas dvije imamo i osiguranu sobu na pola sata dnevno za individualni pristup i učenje - kazala je prevoditeljica Morena koju je Isabel toliko privoljela kao vlastitu sestru.

Savez Dodir za gluhoslijepe osobe ove godine, naime, obilježava 20 godina postojanja tijekom kojih su mnogo doprinijeli promociji hrvatskog znakovnog jezika da se zakonski prizna i i ravnopravno svrsta uz govorne jezike. Već godinama organiziraju besplatne tečajeve za sve zainteresirane koji žele naučiti znakovni jezik i pridonijeti prihvaćanju različitosti bez predrasuda i isključivosti.

Komentara 1

EV
evropljanin
15:58 08.11.2014.

slatka mala lutkica. sretno ti bilo gdje god krenes .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije