Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje budžeta

Gradski proračun mora u rebalans. Evo za koliko i zbog čega

Milan Bandić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
03.07.2015.
u 12:20

Porast zbog povećanja planiranih prihoda od poreza na dohodak, a najviše da se osiguraju plaće za djelatnike u vrtićima, učitelje i zaposlene u kulturi

Pred gradske će zastupnike na sljedećoj sjednici Gradske skupštine zakazane za 16. srpnja prijedlog odluke o izmjenama i dopunama proračuna po kojima se iznos u gradskoj blagajni uvećava za 250 milijuna kuna.

Kao najznačajniji razlog povećanja proračuna za 3,65 posto u odnosu na onaj usvojen početkom godine povećanje je planiranih prihoda od poreza na dohodak koje se temelji na potraživanju Grada za iznos decentraliziranih sredstava uplaćenih u državni proračun.

– Grad Zagreb je u 2013. dobio sudski spor kod Upravnog suda vezano uz pripadnost prihoda za decentralizirane funkcije te je s te osnove u 2013. prihodovao sredstva u iznosu od 750.969.578,76 kuna. U vezi istog predmeta pokrenut je i spor kod Trgovačkog suda za povrat već uplaćenih sredstava u državni proračun te se, obzirom na to da je riječ o istoj osnovi, očekuje rješenje u korist Grada – službeno je objašnjenje planiranog uvećanja proračuna.

Od navedenog iznosa za 30.912.440 kuna planiraju se povećati rashodi za zaposlene čime će se osigurati novac za zaposlene u ustanovama predškolskog odgoja, plaće učitelja razredne nastave, za zaposlene na poslovima legalizacije u Uredu za prostorno uređenje i za zaposlene u kulturi.

– Povećani su kapaciteti dječjih vrtića izgradnjom novih u naselju Kajzerica i Vugrovcu Donjem čime se povećao broj odgojnih skupina, a time i broj novih djelatnika, a povećan je i broj odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za 23 skupine– pojasnili su iz Grada.

Takvim rebalansom  za 16 tisuća kuna povećat će se sufinanciranje programa vjerskih i privatnih predškolskih ustanova za djecu s
prebivalištem na području Grada Zagreba, a iznos od 10.500.000 kuna predviđen je za “besplatne” osnovnoškolske udžbenike, dok je za nabavu srednjoškolskih knjiga planirano 46 milijuna kuna.
– Udžbenici će se nabaviti za 40.000 srednjoškolaca, što uz prosječnu cijenu knjiga po učeniku od 1.500 kuna iznosi oko 60 milijuna kuna. Zato je i potrebno povećati iznos na toj stavci kako bi se nabavile potrebne knjige - poručili su iz Grada.

Komentara 10

TM
trade_mark
12:39 03.07.2015.

indikativno. izašao iz zatvora i već se sprema rebalans proračuna.

GE
geler203
16:41 03.07.2015.

Stiže rebalans režija u Zagrebu, iznos puta dva.

KA
Karizma
16:45 03.07.2015.

Bandicu vi ste jedini veliki grad u EU koji na glavnom trgu nema tekucu vodu i termostat da ljudi mogu popiti casu vode i vidjeti koja je temperatura jer je to jako bitno za sve gradove sa visokim temperaturama kao sto je Zagreb.Napravite to sto prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije