Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širi Nadzorni odbor

Evo koji je potez Bandića kako bi smijenio upravu Holdinga

Fičko Dejan
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/2
29.05.2015.
u 11:00

Umjesto sedam, u NO-u će biti 11 članova, od kojih pet novih, Bandiću bliskih ljudi. Mjesto se navodno čuva i za bivšeg ministra financija Slavka Linića

Gradonačelnik Milan Bandić počeo je pripremati teren za smjenu uprave Zagrebačkog holdinga, koja mu je u srijedu, kao odgovor na njegov prošlotjedni zahtjev, poslala pismenu obavijest da neće mijenjati ugovore koje su potpisali u ožujku, a koji u slučaju otkaza imaju pravo na otpremnine – ukupno 2,7 milijuna kuna.

Na tom putu najprije je odlučio provesti promjene u Nadzornom odboru Holdinga: smijenio je dvoje članova i istodobno ga proširio s pet novih članova. Tako je sad u NO-u desetero ljudi, a 11. mjesto čuva se navodno za bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Odlazi dvoje

Odlaze zamjenica predsjednice NO-a Maruška Vizek i član Hrvoje Šimović, a dolaze potpredsjednica Skupštine i nekadašnja Bandićeva desna ruka Jelena Pavičić Vukičević (sad i potpredsjednica njegove stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), pročelnik Ureda za kontrolu Mirko Herak, zastupnici u Skupštini Mirsad Srebreniković (Bandićeva lista) i Grgo Jelinić (HSU) te pomoćnica pročelnika Ureda gradonačelnika Andrea Šulentić. Oni su dobili jasan zadatak: ponuditi novi ugovor članovima uprave Holdinga kojoj je na čelu Dejan Fičko, što zapravo vodi prema njihovoj smjeni.

– U inozemstvu sam. Nisam čula da se spremaju smjene, već da će u Nadzorni biti imenovano još nekoliko osoba – kratko je kazala predsjednica NO-a Mirna Šitum.

Prava informacija nije stigla ni do drugih članova.

– Nemam još nikakvu obavijest o smjeni iako se može očekivati da će se dogoditi – kazao je Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik u Skupštini koji se najviše borio za Bandiću sporne ugovore. Iako se Ferdelji ne bi čudio da ga smijene, čini se da se Bandić odlučio na drugi potez: ojačati svoju stranu, a tko ne želi, neka sam da ostavku.

Što je prava istina?

– Od gradonačelnika smo čuli jako smiješne argumente, no, nažalost, do javnosti nije vjerojatno ni uspjela doći prava istina – kazao je Ferdelji. Dodao je da su NO i uprava zauzeli jedini ispravan stav kojim se zaustavlja političko kadroviranje i da je zadovoljan što su i uprava i NO pokazali da razumiju kako je ovo najbolji put za restrukturiranje u Holdingu i interes građana. No, očito je, nastavlja Ferdelji, da je za takve promjene još prerano u “korumpiranom društvu”.

– Otpremnine su trebale biti garancija da se neće ljude dirati iz niskih političkih pobuda, no gradonačelnikova je zadnja – zaključio je Ferdelji.

Stav čelnika Holdinga Dejana Fička poznat je otprije. Istaknuo je da uprava neće dati ostavku, kako traži Bandić, jer za to ne postoji nijedan valjan razlog.

– Mi smo se i pisano i usmeno očitovali gradonačelniku. Mislimo da su ugovori usklađeni s vremenom u kojem živimo i otpremnine na koje se upozorava samo su zaštita za naš neovisan rad i zapravo nas štite u slučaju tzv. političke smjene – kazao je Fičko.

Dodao je da su njihovi ugovori bolji jer će, u slučaju smjene, Holding stajati manje nego kad bi ostali raditi u Holdingu, kakva je bila praksa s prijašnjim upravama (bivši šef uprave Slobodan Ljubičić, npr. radi u Robnim terminalima). Fičko napominje i da nije riječ o menadžerskim ugovorima, već onima na četiri godine. Nakon toga, ne dobiju li novi mandat, imaju pravo jedino na otpremninu u iznosu od tri plaće.

– Mislim da je gospodin gradonačelnik razuman i da se to ne bi trebalo dogoditi – odgovorio je Fičko na pitanje očekuje li smjenu. Gradonačelnik Bandić zasad šuti. 

– Prvi čovjek Holdinga ima pravo reći što misli. Nemam drugih komentara, a sve ćete znati za tjedan dana – rekao je gradonačelnik.

Komentara 20

VI
Vito
13:22 29.05.2015.

Jelena Pavičić Vukičević (sad i potpredsjednica njegove stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) _______________ Prvo što rade solidarno daju otkaze radnicima

TO
torosito
13:57 29.05.2015.

Milanović i ministri kadroviraju i postavljaju u državnim firmama svoje ljude, a Bandiću se to zabranjuje, tko je tu lud? Kako bi bilo da npr. Linić koji se razišao s Milanovićem kadrovira po državnim firmama svoju ekipu kao što su to napravili oni koji su se razišli s Bandićem.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:55 29.05.2015.

Bilan 365 kakti hoće nekaj promijenit i onda poveća broj beskorisnih parazita >;-)) Dajte-najte, dokle mu bute pisali hvalospjeve?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije