Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plac – inspekcija

Dok stigne od Žitnjaka do Utrine, paprika poskupi 5 puta

DKS_56136929 POSEBNA PONUDA Vecernji list 04.05.2016., Zagreb -  Ponuda sezonskog povrca na standu gospodje Milice koja prodaje na trznici Utrina.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
09.05.2016.
u 11:14

Na Zelenoj tržnici prodaje se na vreće, kod kumica i na komade

Na Zelenoj tržnici pet kuna, u Utrini 25, pa čak i 30. Toliko doseže cijena kilograma paprike na placu za koji i sami prodavači kažu da je među najskupljima u gradu. Razlozi su jednostavni – monopol i krov nad glavom.

U kg opuzenske – tri naranče

Jedinoj većoj tržnici u Novom Zagrebu gravitira oko 100.000 stanovnika, a uvjeti za rad dobri su i zimi jer je plac natkriven. Ali baš zato štand je vrlo teško dobiti.

– Ima onih koji plaćaju mjesečni najam, ali više je nas koji dajemo za rezervaciju klupe. Sistem je takav da na jednu klupu mogu biti i tri rezervacije pa se mi podijelimo tko prodaje koji dan u tjednu. Problem nastaje među onima koji se ne mogu dogovoriti pa se vi, ako imate treću rezervaciju, dođe li onaj s prvom, morate maknuti – objasnila je prodavačica Milica, koja rezervaciju dvije klupe u Utrini mjesečno plaća 400 kuna, a još i dnevnu placarinu 40 te vagu devet kuna. Diplomirana agronomistica povrće koje prodaje uzgaja sama, ali, kaže, u mjesecima kad to priroda dopusti.

– Mislim da nije u redu lagati kupce jer većina nas zimi po povrće ode na Zelenu tržnicu. Nije nam to drago jer bismo voljeli cijele godine nuditi domaće, ali to jednostavno nije moguće. Recimo, kod mene je sad zelena salata prava botinečka, ja sam je sadila, ali ostalo nije – bila je iskrena, a istu priču ima i Hajrudinka Mehmedović, koja prodaje na trešnjevačkom placu. Povrće i voće uzgojeno u Zagrebu, kao i ono koje na Zelenu tržnicu tek stigne, u pravilu je i skuplje, objasnila je.

Foto: screenshot/infografika

– Naranče koje ja nudim iz Opuzena su. Kilogram je 12 kuna, ali one su velike i sočne pa u kilogram stanu njih tri. E, tu kupci često kažu: “Kupit ću uvozne u trgovini, dobit ću ih više” – rekla je Hajrudinka, kod koje se već mogu nabaviti i mahune. Bez “farbanja očiju”, kako kaže, stigle su iz Španjolske. Kao i sve drugo, na Zelenoj se tržnici prodaju na vreće od pet, 10, 15... kilograma, a na placu se mogu kupiti manje količine, pa i samo nekoliko njih.

Prva ili druga zona

– Ima mnogo ljudi po tržnicama koji će reći da su sami uzgojili ne bi li prodali, ali ja ne mogu tako – istaknula je prodavačica s Trešnjevke, koja mjesečno za najam svojih klupa plaća 2400 kuna. Cijene se razlikuju s obzirom na to nalaze li se klupe u natkrivenom ili nenatkrivenom dijelu tržnice, imaju li zatvoren donji dio te jesu li u prvoj ili drugoj zoni.

– Mjesečno plaćam 140 kuna – rekla je kumica Dragica s Dolca, koja prodaje sir i jaja. Kako je objasnila, sve veće tržnice u gradu u prvoj su zoni, a metar klupe ondje stoji između 250 i 400 kuna. Njeni su proizvodi u hladnjači, koja je jeftinija. •

>> 'Ulov' s placa: 26 zaštićenih ptica vrijednih 15.000 kuna

>> Mrsić: Inspekcija već sutra kreće u tvrtke koje ne isplaćuju plaće

Komentara 6

HH
hhorvatic
19:47 09.05.2016.

Na tržnici Utrina u Novom Zagrebu,najmanje kumice zarade!Na djelu je već desetke godina zelena mafija koja guli građane po džepu,uigrani šverceri Albanci,Janjevci,Bosanci iz okoline Ođaka-Modriće i mnogi drugi,policija iz 6 PP-Remetinec dođu obiđu,odu,lopovluk i kriminal se nastavlja???

NE
Nepokolebljiv
01:08 10.05.2016.

Evo novinar je otkrio tajnu koliko stoji povrce na "Zelenoj trznici" - 20% onoga koliko stoji na trznici "na malo"! Lijepo sada znate gdje i posto pa kome je skupo u Utrinama neka produzi na Zitnjak! Ustedit ce bogatstvo, pet dana zaredom ce morat jesti isto jelo i svu ustedu potrositi na prijevoz!

TH
than
01:17 10.05.2016.

Jesu ovo stvarno cijene sa zelene trznice ?!?!?! Banane 5 kuna ? Jabuke 2. Paprike 5. Rajcice 4 ?!?!?! Sa druge strane mladi krumpir i jagode se daju naci i jeftinije u lancima nego na zelenoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije