Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ojos del Salado

Članovi HPD-a Željezničar za 65. obljetnicu kreću na najviši svjetski vulkan

Ojos del Salado
Foto: sergejf/Wikimedia Commons
06.01.2015.
u 11:30

Očekuje se da će ekspedicija trajati 19 dana

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba 12. siječnja kreću na ekspediciju na najviši svjetski vulkan, Ojos del Salado u Čileu. Ovim usponom, koji je prva zagrebačka ekspedicija u taj dio Anda, obilježit će se 65. obljetnica HPD-a Željezničar, koje je osnovano baš 12. siječnja 1950. godine.

Zagrebački će planinari tijekom aklimatizacije posjetiti još nekoliko visokih vrhova u andskom masivu te se susresti s čileanskim Hrvatima. Očekuje se da će ekspedicija trajati 19 dana, a prethode joj brojni kondicijski treninzi i zahtjevni usponi u hrvatskim i europskim planinama.

Ojos del Salado, što znači "oči slavne ravnice", a može se prevesti i kao "snježni izvor rijeke Salado", stratovulkan je u Andama, na granici Argentine i Čilea, s najvišom točkom na visini od 6893 metra. Ojos del Salado je ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi i najviša planina u Čileu.

>> Mladi avanturisti čekali Novu godinu na - 30 stupnjeva

>> Slijepi profesor gledao je tuđim očima i osjetio vjetar s Dinare

Komentara 2

PA
pankogulo
10:18 07.01.2015.

slane ravnice, ne slavne

Avatar nijeminišta
nijeminišta
17:46 06.01.2015.

Ojos del Salado može se prevesti i kao "snježni izvor rijeke Salado" - to tako može prevesti jedino ovaj "novinar". kakav "snježni"? kakav "izvor"? užas od "prijevoda"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije