Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele dvaput tjedno

Bijesni na Čistoću zbog novoga načina naplate odvoza otpada

Podsused otpad
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
19.05.2015.
u 11:08

Zbog razvrstavanja otpada će biti manje, no cijena će ostati ista ili biti veća, pa se građani pitaju gdje je ušteda jer će kamioni Čistoće odlaziti poluprazni

Naplata odvoza smeća prema volumenu, odnosno masi prije gotovo tri mjeseca počela je na području Horvata u Brezovici.

Stigli ugovori na potpis

I dok tamošnji stanari već osjećaju olakšanje što se tiče mjesečnog iznosa koji moraju izdvajati za plaćanje odvoza, za novi način naplate sprema se sljedeće područje na kojem bi se računi za otpad trebali plaćati po modelu “koliko proizvedeš, toliko platiš”.

Građani Podsuseda već su dobili kante u koje će skupljati miješani komunalni otpad, dogovorili su lokacije na kojima će Čistoća postaviti zelene otoke na kojima će se odvajati plastika, staklo i papir, ali sve je zapelo kad su u Podsused stigli zahtjevi za sklapanje ugovora o skupljanju otpada. Iz Holdingove podružnice zamolili su stanovnike da popune obrazac s osnovnim podacima o svakom kućanstvu, ali na pitanje koliko puta građani žele da im se otpad odvozi tjedno, sami su napisali “tri puta”.

– Kad se krenulo u projekt, bilo je rečeno da ćemo sami moći odabrati broj odvoza jer je, u konačnici, taj broj jedan od čimbenika koji formiraju konačnu mjesečnu cijenu koju plaćamo Čistoći – objasnila je predsjednica Mjesnog odbora (MO) Podsused Ivka Bengez te dodala kako većina njezinih susjeda želi odvoz jednom tjedno, ali dvaput bi bilo optimalno.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Na obrascu koji su dobili od Čistoće prekrižili su broj 3 i napisali da žele 2 odvoza tjedno

Kako kaže Bengez, kao predsjednici MO-a obratili su joj se stanovnici Podsuseda koji tvrde kako će kamioni Čistoće iz njihova kvarta odlaziti poluprazni, a oni će ipak plaćati odvoz koji uopće nije potreban.

Kad se krenulo u projekt, bilo je rečeno da ćemo sami odabrati broj odvoza, jer to u konačnici definira cijenu

Ivka Bengez

predsjednica MO Podsused

Poruka iz Skupštine

– Mnogi su zvali na broj telefona koji stoji na obrascu, ali i išli osobno u Čistoću da pitaju zašto sami ne možemo odrediti koliko puta želimo da se kante prazne. Nekima su čak i rekli da, budu li po smeće dolazili samo jednom tjedno, jednostavno neće biti rentabilni – rekla je Bengez. Mjesni odbor obratio se sa svojim problemom i predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru, koji je obećao kontaktirati direktoricu Čistoće kako bi vidio o čemu je riječ jer, kako je rekao, jasno je rečeno da će stanovnici sami odrediti koliko puta žele prazniti svoje kante, s tim da je minimalan broj pražnjenja dvaput.

– Takvu smo odluku donijeli na Skupštini kad se krenulo s projektom – rekao je Kosor.

Iz Čistoće poručuju kako se prijevoz miješanog komunalnog otpada za sve korisnike usluge obavlja tri puta tjedno. Iznimno, nadležno tijelo Grada Zagreba može odrediti da se broj tjednih odvoza, u cijelom gradu ili u određenim dijelovima, uredi na drugačiji način, sukladno realnim potrebama. Građani koji se suoče sa sličnim problemom prvo se moraju obratiti svom MO-u, koji će dalje urgirati po potrebi.

Komentara 17

DU
Deleted user
13:07 19.05.2015.

I kod nas prazna kanta od kad su uveli odvoz plastike. a plastike skupimo duplo više. Još kad bi odvozili kompost, staklo, metal, u pravilu bi to sve trebali odvoziti besplatno, a samo smeće naplatiti, ali onda ne bi smećaa uopće bilo... No, tako to ide kod nas... naopako.

BU
bubimima
12:55 19.05.2015.

Zašto se novi način obračuna zove “koliko proizvedeš, toliko platiš”, ako ti "viša sila" nametne da moraš plaćati nepotrebne odvoze i/ili prevelike kante?

AL
Alkana
12:56 19.05.2015.

U seoskim sredinama dovoljno bi bilo 2 x mjesečno a se skuplja malo miješanog otpada. Sve se ili kompostira ili razvrstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije