Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakterije

Urinarne infekcije pogubne su za žene

Žene
Grgur Zucko/PIXSELL
04.07.2013.
u 12:00

Žene su sklonije razvoju cistisa zbog kraće uretre i blizine anusa. Terapiju treba uzimati prema antibiogramu i u punoj propisanoj dozi

Urinarne infekcije, suprotno uvriježenom mišljenju, nisu spolno prenosive bolesti. Riječ je o bakterijskim infekcijama urinarnog trakta - opisuju liječnici. No, i ovaj je pojam za mnoge nepoznanica - naime, urinarni trak složen je i osjetljiv sustav koji čine mokraćna cijev, mokraćovodi, mjehur i bubrezi. Upravo zbog toga izloženost infekcijama je veća. Proširi li se infekcija, liječenje je dugotrajnije i teže. Iako nema veze sa spolnoprenosivim bolestima, zdravlje urinarnog trakta ima važnu ulogu u razvijanju i prenošenju infekcije.

Fatalna bakterija E Coli

Bakterija E. coli najčešći je uzročnik upala mokraćnog sustava i smatra se uzročnikom čak 90 posto infekcija urinarnog takta. Ova bakterija  pripada koliformnoj skupini primarno nepatogenih bakterija koja se samo nekoliko dana nakon  poroda naseljava u našem donjem intestinalnom traktu putem hrane ili kontakata. Sastavni je i neizostavni dio naše crijevne flore, no istodobno i najčeći uzročnik upala mokraćnog sustava. U većini slučajeva fekalna bakterija inficira mokraćnu cijev te dolazi do mokraćnog mjehura gdje izaziva upalu - cistitis. Kroz mokraćovode  (uretere) koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura bakterija može doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava i izazvati upalu bubrega - pijelonefritis. Iako se upale češće javljaju u žena zbog anatomskog faktora - kraće mokraćne cijevi, što olakšava mogućnost prolaska mikoorganizama, i u muškaraca je podjednako opasna. Kod njih su infekcije mokraćnog mjehura rjeđe, a obično započinju upalom mokraćne cijevi, zatim upalom  prostate, a ako se ne liječi dolazi do upale mokraćnog mjehura. 

Svaka druga žena suočava se s infekcijom barem jednom u životu. Mogućnost ponavljanja infekcije u žena vrlo je česta. Loše navike izbjegavanja odlaska na toalet i zadržavanja mokraće pogoduju  razmnožavanju bakterija. Mokirti bi trebalo svaka četiri sata bez obzira na to postoji li podražaj na mokrenje, a isto tako nužno je konzumirati dovoljno tekućine. 

Vrlo je važno mokriti nakon spolnog odnosa i to što prije kako bi se iz mokraćnih cijevi izbacile bakterije ako su unesene. Liječenje urinarnih infekcija dugotrajno je i ne smije se provoditi bez savjeta s liječnicima. Ustrajte  na tome da vam tek prema antibiogramu odrede terapiju i propišu antibiotik. Obavezno ga uzmite u punoj dozi, bez obzira na to što simptomi prestaju za nekoliko dana. Mikroorganizmi su još uvijek prisutni u mokraći i umnožit će se ako prekinete terapiju, te ubrzo postati otporni. U liječenju svih infekcija najgore je uzimati neadekvatan antibiotik i piti ga prekratko vrijeme. Uz lijekove, potrudite se oko prevencije pa pijte puno tekućine, redovito mokrite i izbjegavajte agresivne šampone i sapune i ne dijelite ručnike i donje rublje. Izbjegavajte kupanje u kadama i bazenima, rublje ne perite  izbjeljivačima i birajte ugodno pamučno rublje. Izbjegavajte šećer, kavu i alkohol.

I s prirodnim pripravcima možete pretjerati

Popularna liječenja prirodnim pripravcima mogu pomoći, no tijekom terapijei odmoći. Pijete li antibiotik, ne treba istodobno pretjerivati s količinom popijenog čaja. Najpoznatiji čaj za ublažavanje simptoma uzrokovanih cistitisom jest čaj na bazi medvjetke ili Uvin čaj.

Preporučuje se dnevna doza lista medvjetke od 10 do 12 grama. No nipošto ga ne smijete kiseliti limunom  ni istodobno uzimati vitamin C. Za održavanje zdravlja urinarnog trakta i liječenje infekcije, nakon tretmana uvinim čajem i antibioticima, preporučuje se brusnica. Uvin čaj i sok od brusnice ne smiju se nikada zajedno konzumirati.

>>Glavni uzročnik upala urinarnog trakta stanuje u našem tijelu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije