Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro za zdravlje

6 razloga zašto biste svaki dan trebali popiti čašu crvenog vina

crveno vino
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
18.06.2015.
u 19:38

Crveno vino dobro je u prevenciji raka, za zdravlje srca, ali i za mršavljenje

Kada se konzumira odgovorno i ispravno, crveno vino zapravo može puno pomoći vašem organizmu, ali i zdravlju. Mnoga istraživanja pokazuju kako čaša vina dnevno jako povoljno djeluje na zdravlje čovjeka, a ovo je šest razloga zašto biste je trebali piti svaki dan:

1. Prevencija raka – Crveno vino sadrži resveratrol, antioksidans koji sprečava slobodne radikale da štetno djeluju na vaše tijelo. Taj antioksidans bogat je antikancerogenim svojstvima koji su važni pri blokiranju rasta tumora. Znanstveno je dokazano da resveratrol smanjuje učestalost raka kože, dojke i prostate.

2. Zdravlje srca – Nema sumnje da flavonoidi sprečavaju srčane bolesti. Čaša vina dnevno može pomoći pri podizanju dobrog kolesterola, spriječiti stvrdnjavanje arterija, pomoći pri razrjeđivanju krvi te smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka. Sve to pomaže i pri sprečavanju srčanog udara.

3. Smanjuje upale – Kao protuupalni lijek, resveratrol sprečava prerano starenje, ali i gljivične infekcije uzrokovane ekstremnim temperaturama i UV zrakama. Svojim protuupalnim svojstvima blokira stvaranje enzima COX-2 koji je glavni krivac za tjelesne upale i bol. Može čak pomoći i kod ublažavanja boli kod artritisa.

4. Mozak – Crveno vino dobro je za mozak. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, crveno vino pojačava mentalnu izdržljivost, ali vas i štiti od Alzheimerove bolesti i demencije.

5. Kontrolira težinu – Crveno vino je jedno od alkoholnih pića s najmanje kalorija, a osim toga, novo istraživanje je pokazalo kako je dobro za mršavljenje i smanjivanje apetita.

6. Opuštanje i oslobađanje stresa – Čaša crvenog vina dnevno pomoći će vam da se opustite na kraju napornog radnog dana i zaboravite na stres koji ste prošli.

Foto: Alcatel

>> Crveno vino može spriječiti gubitak sluha

Komentara 3

DU
Deleted user
09:45 19.06.2015.

U vinu je istina.

Avatar @promatrač
@promatrač
09:45 19.06.2015.

Čaša vina je premalo - boca je prepuno. Nešto između je odlična mjera.

DU
Deleted user
21:37 21.06.2015.

"Dobro" je i da se dobije kiselina u želucu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije