Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2013. u 12:00

18., 21. i 25. studenog obilježavala su se tri dana državnosti BiH. Odvojeno se slavio ZAVNOBiH, Dayton 
i Herceg-Bosna

U zadnjih tjedan dana sukobila su se tri datuma kojim su tri naroda obilježavala tri različite BiH. Bošnjaci su slavili AVNOJ-evsku državu (BiH), Srbi daytonsku republiku (RS), a Hrvati nepostojeći entitet (HB). Tako je jučer u pola države, Federaciji BiH, bio neradni dan. Službeno se slavilo i obilježavalo uglavnom u područjima ovog entiteta gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo. Oni smatraju da su na prvom zasjedanju ZAVNOBiH u Mrkonjić Gradu 25. studenoga 1943. udareni moderni temelji državnosti BiH. Prije nekoliko dana zbog istih razloga slavilo su i u drugoj polovici BiH.
Republika Srpska godišnjicu Daytona 21. studenoga proglasila je praznikom i neradnim danom. Srbi smatraju kako je taj sporazum nedvojbeni temelj na kojemu počiva današnja BiH, a osobito njihov entitet Republika Srpska. Dayton je navršio 18 godina.

Ali, još je daleko od punoljetne zrelosti. Većina Hrvata nije za dan državnosti prihvatila ni ZAVNOBIH ni Dayton. Oni su 18. studenoga potiho, podijeljeni, gotovo ilegalno obilježavali utemeljenje Herceg-Bosne. Koja se negdje zagubila u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu. Kako su u svemu neravnopravni, tako je i u mogućnosti proglašenja neradnog dana. Herceg-Bosna slavljena je radno. Tri proslave zrcale tri suprotstavljane istine. Obilježavanja 18., 21. i 25. 11. su prigoda za naglašavanje "naše" i "njihove" uloge u (raz)gradnji države. Pljušte optužbe jednih prema drugima. Povijest se različito doživjela. Nije sporan samo zadnji rat, nego i Drugi i Prvi i sve bitke vođene po brdovitom Balkanu. U BiH žive tri BiH i kao podstanari dvije susjedne države. Hrvati i Srbi su više vezani uz matične domovine nego za vlastitu državu. Pa kada su u pitanju i praznici. Primjerice u polovici BiH (RS) slave i većinu praznika koji se obilježavaju u Srbiji, jednako kao što i bh. Hrvati slave praznike RH. Dan svehrvatske državnosti (30. svibnja) je proglašen neradnim u Zapadnohercegovačkoj županiji. Datum koji se do 2001. službeno obilježavao Danom državnosti RH. Teško je pronaći datum ili bilo koji simbol oko kojega bi se okupila tri bh. naroda. Tako je bilo i s himnom. Na koncu, nametnuo ju je visoki međunarodni predstavnik. No, i ta himna ima samo melodiju jer zajedničke riječi nije mogla pronaći ni međunarodna zajednica. Na isti način, bez nacionalnih obilježja, nametnute su i registracijske oznake za vozila. Samo brojke i slova. I to ona koja imaju isto značenje na ćirilici i latinici (A, E, J, K, M, O, T). Po istom receptu bi se i za Dan državnosti BiH trebalo usuglasiti nešto "neutralno".

Ali kako pronaći datum ili povijesni događaj koji je svima jednako (ne)prihvatljiv?! Možda neki univerzalni, međunarodni praznik. Nova godina?! Ne, ni to ne može. U BiH se slave tri. Srbi slave 14. siječnja, Hrvati 1. siječnja, a dio Bošnjaka je 3. 11. već proslavio Novu 1435. hidžretsku godinu. Ne može ni vjerski blagdan biti zaštitnik BiH. Božić katolici slave 25. prosinca, pravoslavci 7. siječnja, a muslimani Bajram, svoj najveći praznik, slavili su 15. listopada. Odgovor na tri različite proslave Dana državnosti u BiH; (Bošnjaci 25. 11., Srbi 21. 11., Hrvati 18. 11.) ne leži u datumima zadnjih osam dana studenoga, već u onom koji će tek rijetki obilježavati za tri dana. Naime, 29. studenoga (2. zasjedanje AVNOJ-a 1943. u Jajcu) u Jugoslaviji slavio se kao Dan republike. Višenacionalna BiH koja je na temeljima "ZAVNOBiH-a" danas umnogome podsjeća na "AVNOJ-evsku" Jugoslaviju. U kojoj je pod maskom bratstva i jedinstva desetljećima funkcionirala velikosrpska ideja. Sada sličnu vrstu dominacije u BiH pokušavaju ostvariti bošnjačke političke elite.

Upravo suprotno u Mrkonjić Gradu vijećnici su prije 70 godina na ZAVNOBiH-u usuglasili formulu; BiH ne smije biti ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego ravnopravna zajednica Hrvata, Srba i Muslimana. Danas se to iskrivljuje. Među ostalim, zato Srbi i Hrvati ne prihvaćaju zloupotrebu ZAVNOBiH-a i njegovog obilježavanja u funkciji velikobošnjačkoga projekta. Baš kao što Hrvati iz sličnih razloga nisu prihvatili velikosrpsku AVNOJ-evsku Jugoslaviju. BiH ako ne želi doživjeti isti scenarij raspada, mora raditi potpuno suprotno od bivše države. Pa kada su u pitanju i praznici. Kada već himna nema tekst i kada su registracije bez nacionalnih simbola, a država s nametnutim Ustavom, onda i Dan državnosti treba biti bez datuma. Sve do dana dok načela ravnopravnosti, osobito Hrvata, ne zažive u BiH.

Komentara 3

Avatar toxic alien
toxic alien
12:03 27.11.2013.

Kad ce muslimani napokon shvatiti da im je daleko bolje zivjeti odvojeno od Hrvata i Srba, jedni pored drugih, u miru, skladu i medjusobnom postovanju..., nego zajedno u drzavi koju muslimani zele samo za sebe, u atmosferi stalne napetosti, nepovjerenja, podvala, hegemonistickih pretenzija...

CI
cinbenik
18:45 26.11.2013.

Kako je moguce,da se HZHB osnovala 18.11.1991.god.,na dan pada Vukovara,a Hrvati BiH u 3 mjesecu 1992.god.izasli na referendum i glasali za nezavisnu i AVNOJjevu BiH..........Mislim da ni takozvani osnivaci HZHB neznaju i nisu znali da se tada osnovala ta nepostojeca zajednica..........Da je postojala strategija pogodovanja HDZe regiji,to je sigurno,ali da je netko imao viziju na koji nacin to napraviti,nije......tako je politika MPMKake unistila Hrvate Bosne,a posebno Posavine,a cilj nije ostvaren.........Sada se retroaktivno odredjuju i utvrdjuju povjesni datumi kako bi to izgledalo sa vizijom i strucno i pored toga sto niti jedan Hrvat u Bih nije znao da ce ratovati za HZHB ili HRHB.......

Avatar DŠ.....
DŠ.....
17:11 26.11.2013.

Gospodine Pavkoviću, vi ste prespavali sat povijesti. AVNOJ je Srbiju podijelio na tri dijela, na zasjedanju uopće nije bilo autentičnih srbijanskih predstavnika, a vi da je išao niz dlaku Srbima. A ZAVNOBiH slave oni koji su protiv komadanja Bosne i Hercegovine jer su za nju ginuli pripadnici svih bosanskih naroda koji su željeli ravnopravnu republiku u kojoj ne će stolovati lokalni kabadahije. Pa nisu valjda Hrvati na ginuli na Sutjesci i Neretvi za nekakve apsurdne Herceg-Bosne bez Posavine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije