Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLACEBO EFEKT

Uporno stišćete tipku za zatvaranje vrata u liftu? Možda se osjećate dobro, ali...

Lift
Foto: Pixabay
30.10.2016.
u 18:03

... ne morate. Ionako je lažna

Čak i zbog nekoliko sekundi čekanja da se vrata lifta zatvore neki će izgubiti strpljenje... U tim trenucima posegnut će za tipkom za zatvaranje vrata i uvjeriti se da je zaista stisnuta. No prema pisanju New York Timesa, to je prilično uzaludno...

Naime, o 1990. taj gumb nije u funkciji i nema veze sa zatvaranjem vrata, otkrili su proizvođači. Stručnjaci se nadovezuju i dodaju kako je funkcija puno tipki na svijetu dati nam osjećaj da nešto kontroliramo.

Ta percepcija da imamo kontrolu nad nečime jako je važna, time se smanjuje stres, a povećani osjećaj kontrole povezan je i s dobrim raspoloženjem. Depresivnost i nedostatak kontrole itekako su povezani, kazala je Ellen J. Langer, psihologica s Harvarda.

"I oni koji znaju za ovu malu laž, nastavit će stiskati taj gumb jer se nadaju da će se vrata ipak brže zatvoriti" - rekla je Ellen.

Slične slučajeve možemo pronaći i drugdje. Na popisu su i pješački prijelazi ss gumbimakoje morate pritisnuti za prelazak preko ceste, no većina njih ima 'placebo tipku' tj. mehanizam koji ne radi; od 2004. godine semafori se kontroliraju kompjuterski

Ovdje se ubrajaju i uredski termostati. "Ne vjerujte termostatu kojem svatko ima pristup", poručuje NYT. Osobe se bolje osjećaju ako imaju mogućnost kontrole temperature, osobito na radnom mmjestu a pokazuje se i da tada puno rjeđe zovu servisne službe.

>> Znanost je moćna, ali nije svemoćna: 6 jezivih fenomena koje nitko ne može objasniti

Ključne riječi

Komentara 5

JU
jurajuric116
20:19 30.10.2016.

malo sutra. baš sam sad otišel probati u lift i radi i tipka za otvaranje i za zatvaranje. možda ne radi u SAD-u odakle je prepisan ovaj članak.

BA
Baja007
18:58 30.10.2016.

A sto je s ovom situacijom... kasno navecer na raskrizju sa tipkom za pjesake i sa senzorima za automobile... ako nema automobila svi ce semafori biti crveni (i za automobile i za pjesake). da se upali zeleno za tebe kaoo pjesaka moras stisnuti tipku... zar ne ???

JE
jespis
22:17 30.10.2016.

Izvorni tekst (NYT) detaljno objasnjava americku regulativu koja je prije 25 godina u SAD "tipku za brzo zatvaranje vrata" stavila izvan uporabe. Ne znam kako stoji sa zakonom kod nas, ali se dizala uglavnom brze zatvore ako imaju taj famozni gumb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije